Guvernul a propus creşterea salariului minim brut pe economie, începând cu 1 decembrie 2018, la 2.080 de lei, respectiv la 2.350 de lei pentru persoanele care muncesc pe posturi ce necesită studii superioare şi pentru cele care au cel puţin 15 ani vechime.
Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) nu susține această creștere, fără o fundamentare riguroasă pe criterii obiective, fără realizarea unui studiu de impact, fără aplicarea Testului IMM, fără consultarea tuturor confederațiilor patronale reprezentative, fără măsuri de îmbunătăţire a reglementărilor privind relaţiile de muncă şi fără simplificarea birocraţiei.
De luat în considerare
ACPR susţine că în contextul economic actual, când relansarea economică şi recuperarea decalajelor în dezvoltare reprezintă obiectivul major al României, problematica salariului minim brut pe economie trebuie abordată în mod sistemic, cu luarea în considerare a mai multor aspecte.
În primul rând, „Codul muncii stabilește un singur salariu minim brut pe ţară, și nu trei salarii minime. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor. Ori, până în acest moment, nu a avut loc nicio consultare cu confederațiile patronale”, spun reprezentanţii ACPR.
ACPR nu susține stabilirea de niveluri diferite ale salariului minim în funcție de vechime sau studii sau alte criterii, salariul minim brut pe țară fiind unul singur pentru toți salariații și toate sectoarele.
Necesitatea realizării notei de impact, a aplicării Testului IMM și consultarea obligatorie a organizaţiilor reprezentative ale IMM-urilor pentru creșterea salariului minim este, de asemenea, obligatorie, cred reprezentanţii ACPR. Testul IMM se efectuează de către iniţiatorul actului normativ, înainte de demararea procesului de avizare a acestuia, şi constă în efectuarea unui sondaj cu privire la potenţialele efecte generate în activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii de introducerea noilor reglementări.
Evaluarea rezultatelor Testului IMM trebuie să conducă la identificarea corecţiilor care se impun în definitivarea proiectului de act normativ.
Patronatele susţin că la nivel macroeconomic, principalul pericol este creşterea preţurilor, deoarece singura alternativă a firmelor de a compensa costurile ridicate este prin transfer către preţurile bunurilor sau serviciilor comercializate.
„Creșterea propusă a salariului minim la 2.080, la 2.350 pentru studii superioare și pentru cei cu 15 ani fiind mai mare de 10%, va determina scăderea productivităţii muncii cu 2,3% și creşterea preţurilor bunurilor sau serviciilor, cu efecte negative asupra tuturor salariaților și întreprinderilor”, se arată în comunicatul ACPR.
„Creşterile salariale, pentru a fi generatoare de performanţă şi competitivitate, trebuie să-şi găsească corespondentul în sporirea productivităţii muncii”, se precizează în acelaşi comunicat.
ACPR consideră că este necesară reglementarea impozitului zero pentru salariul minim, îmbunătăţirea reglementărilor privind relaţiile de muncă şi simplificarea birocraţiei, în special pentru IMM-uri.
Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ultimei ședințe de guvern, că măsurile au fost luate după consultarea sindicatelor, iar salariul diferențiat în funcție de studii „nu este discriminatoriu, fiind aplicat şi în alte state membre”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!