I-a cumpărat rechizite pentru debutul în gimnaziu, dar în drum spre deschiderea anului şcolar a aflat întâmplător, de la o învăţătoare, că băiatul ei repetă clasa a IV-a. Aceasta este experienţa trăită de o mamă din Diosig.
„I-am cumpărat băiatului meu manuale pentru clasa a V-a iar luni dimineaţă am pornit spre Şcoala din centru, să ne cunoaştem noua dirigintă. Pe drum, o învăţătoare pe care o cunosc m-a întrebat nedumerită dacă mi-am transferat băiatul de la şcoala din colonie la cea din centru. Când mi-a văzut nedumerirea mi-a spus că ea aşa ştie, că băiatul a rămas repetent. M-am sprijinit de gardul Grădiniţei, să nu cad. N-am mai ştiut cum să reacţionez”, ne-a relatat Mihaela Bodea.
După ce a trecut de şoc, femeia a cerut explicaţii copilului şi, apoi, conducerii şcolii.
L-ar vrea într-a V-a
„Eu îmi cred băiatul că n-a ştiut că e repetent, doar a dat şi testul de evaluare. Şi nici colegii lui n-au ştiut, fiindcă ne-ar fi spus măcar unul dintre ei. Dar din toată clasa abia vreo şase au primit carnete de note. De unde să-i ştiu situaţia dacă nu îi văd carnetul? Cu învăţătoarea mi-e mai greu să vorbesc de când băiatul era în clasa a III-a şi au apărut ceva divergenţe. Şi nici nu prea am putut merge la şedinţele cu părinţii fiindcă avem trei copii, dintre care unul mic. Suntem o familie fără posibilităţi, cu datorii la bănci şi trebuie să mă ocup de multe în casă”, şi-a recunoscut partea de vină mama băiatului.
Convinsă însă că învăţătoarea e principala vinovată, femeia ar dori ca băiatul să-şi continue şcoala alături de colegii săi.
„Înţeleg că nu e copil de nota 10. Dar învăţătoarea l-a trecut pe altul care nu ştie să citească şi să socotească. Să se facă o comisie, să se vadă dacă nu merită să treacă în clasa a V-a. Şi apoi, ca învăţătoare, nu trebuia să mă înştiinţeze? Trebuia să mi se spună, să-l trimit la pregătiri. Nu demult au chemat copiii la pregătiri la matematică. Atunci am întrebat-o pe învăţătoare de ce nu l-a chemat şi pe copilul meu. Mi-a răspuns să o las în pace, că nu are timp, şi să vin mai târziu. Putea să-mi spună adevărul”, reproşează Mihaela Bodea.
Anchetă internă
Direcţiunea Şcolii din Diosig ne-a confirmat că a primit sesizarea mămicii.
„Luni după-amiază am primit de la doamna Mihaela Bodea o sesizare în acest sens, în scris, care a fost înregistrată la secretariatul şcolii. Am demarat azi (marţi – n.red.) o anchetă internă privind cele semnalate. Am solicitat şi punctul de vedere al d-nei învăţătoare şi continuăm investigaţiile şi în cursul zilelor următoare pentru clarificarea şi verificarea situaţiei semnalate, urmând ca în funcţie de rezultatul anchetei să decidem măsurile care se impun”, ne-a comunicat marti conducerea Şcolii Gimnaziale nr. 1 Diosig.
După ce învăţătoarea şi-a exprimat punctul de vedere, directorul şcolii ne-a mai transmis câteva aspecte.
„Nici părinţii n-au ştiut că băiatul a lipsit două săptămâni de la şcoală. Manualele lui de clasa a IV-a învăţătoarea le-a găsit pe biroul ei, predate de mama elevului. Aceasta poate înseamna că şi mama a evitat contactul cu cadrul didactic. Încercăm să vedem unde a apărut disfuncţionalitatea. Învăţătoarea are obligaţia să anunţe părinţii şi când elevul e în pericol de a rămâne repetent, pentru a i se da şansa de a se corecta pe cât posibil situaţia, cât şi după ce este repetent. Dacă nu a reuşit să anunţe verbal, trebuia să o facă în scris. Cert este că nu se poate rectifica situaţia şcolară încheiată deja”, ne-a declarat directorul Pataki Árpád.
Acesta a clarificat şi câteva aspecte secundare. „Manualele sunt gratuite la clasa a V-a, poate că mama i-a cumpărat caiete de lucru. Iar elevul care a fost promovat are cerinţe de educaţie specială iar în astfel de cazuri se ţine cont de orice progres al copilului”, ne-a mai spus directorul Pataki.
Citiți principiile noastre de moderare aici!