Pentru actualul primar, vinovat pentru facturile mari pe care orădenii au trebuit să le achite este Guvernul, care a retras subvenţia. De asemenea, „azi orădenii plătesc tot ce nu s-a făcut la CET în ultimii douăzeci de ani”, ne asigură actualul şef din Primărie.
L-am întrebat pe Bolojan şi dacă centrala va fi pusă în funcţiune până la termenul impus de UE – 31 decembrie 2013. Primarul spune că noile reţele reabilitate vor fi finalizate abia în 2015 şi că „e de discutat dacă centrala va putea fi pusă în funcţiune până la acea dată”.
Ilie Bolojan susţine proiectul de retehnologizare a CET prin trecerea pe gaz şi spune că va fi „un preţ acceptabil pentru populaţie”. El a dat exemplul Ploieştiului care, deşi e pe gaz, s-ar încălzi azi mai ieftin decât Oradea. Întrebat de JB ce înseamnă un preţ acceptabil pentru populaţie, Bolojan a evitat să dea o sumă, limitându-se să spună că „va fi un preţ ce poate fi plătit de populaţie”. Şi care, desigur, va fi aprobat de Consiliul Local… Fostul director al Primăriei, actual secretar de stat – Marcel Boloş – avansa suma de 55 euro pentru o gigacalorie, în urma realizării investiţiilor la CET, în centrală şi reţele. Azi, gigacaloria se învârte în jurul a 50 de euro – adică 235,5 lei.
Câtă apă geotermală avem?!
Una dintre acuzele contracandidatului său, Mihai Groza (PDL), la adresa primarului, era că azi orădenii plătesc gigacaloria la preţul aprobat de Consiliul Local pentru 2016. Practic, este o devansare a acelui preţ cu patru ani, faţă de graficul de preţuri realizat de municipalitate şi inserat în proiectul de retehnologizare a CET. Rugat să răspundă la această afirmaţie a candidatului PDL, Ilie Bolojan a fost scurt, arătând că preţul pe care-l plătesc azi orădenii a fost votat de Consiliul Local şi aprobat şi de ANRE.
De asemenea, Ilie Bolojan a fost întrebat dacă este la curent cu studiile despre geotermia Oradiei, pe care Groza susţine că le-a lăsat în Primărie, în 2008. În rezumatul studiilor invocate de candidatul PDL arătau că Oradea se poate baza pe apa geotermală pentru măcar 430.000 de gigacalorii/an, reprezentând 80% din necesarul Oradiei. La acestea s-ar adăugat alte bazine din apropiere, Sântandrei şi Borş, a evidenţiat Groza. Ieri, Bolojan şi-a susţinut optica, cum că din cele 5% cât reprezintă azi energia termică procurată din apa geotermală, Oradea poate ajunge la maximum 20%.
Primarul nu a dat un răspuns clar dacă ştie sau nu ceva despre studiile invocate de fostul viceprimar şi primar interimar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!