Mai puţin de două luni au mai rămas până la expirarea termenului de încheiere a asigurariiobligatorii a locuintelor (AOL). După data de 15 ianuarie 2011, românii care nu vor avea plătită prima de asigurare împotriva dezastrelor naturale, precum inundaţii, cutremure şi alunecări de teren, care este cuprinsă între 10 şi 20 de euro/anual riscă amenzi de până la 500 de euro.
Până în prezent, circa 2% din cei 8,3 milioane de proprietari au încheiat asigurarea, deşi startul s-a dat la mijlocul anului.
Cifrele nu sunt totuşi de speriat. Multe persoane au încheiat o asigurare facultativă a locuinţei, care acoperă şi riscul de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren, şi nu sunt obligate să cumpere şi poliţa AOL decât la data expirării celei facultative. Însă, în cazul în care proprietarul imobilului deţine o asigurare multianuală, el are obligaţia încheierii AOL la data primei aniversări, după aplicarea legii.
Costuri
Pentru o casă din chirpici, proprietarul va plăti anual 10 euro, iar pentru o locuinţă cu structura de rezistenţă din beton armat, costul asigurării va fi de 20 de euro/an. „Primele de asigurare sunt mai mult decât modice. Cred că nu putem pune în balanţă pierderea ori avarierea unei locuinţe cu posibilitatea de a plăti aceste prime care, până la urmă, nu pot fi numite prime de asigurare, ci preţ de asigurare de tip social”, a declarat Marius Bulugea, directorul general al Poolului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) pentru un ziar central. Primele vor acoperi daune de până la 10.000 de euro şi, respectiv, 20.000 de euro, dar numai în cazul distrugerii complete a locuinţei. În rest, despăgubirile vor fi proporţionale cu gradul de distrugere a locuinţei de către cele trei calamităţi.
Până acum, 13 societăţi din România au participat prin aport de capital la formarea PAID, societatea care va încheia poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei. Pentru a încheia contractul de asigurare, proprietarul trebuie să se prezinte la sediul uneia dintre firme, cu actul de identitate şi cele de proprietate a locuinţei/locuinţelor deţinute. Asigurarea se mai poate face prin intermediul brokerilor de asigurare. Cine vrea să-şi asigure locuinţa şi pentru alte riscuri decât inundaţiile, cutremurele şi alunecările de teren, dar şi bunurile din locuinţă, poate să încheie o asigurare facultativă care include şi AOL. Cele 13 societăţi de asigurare au scos pe piaţă produse care includ AOL-ul. Preţurile sunt în funcţie de riscurile acoperite.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!