Un orădean e foc şi pară pe cei de la Centrul de Transfuzii Oradea pentru că nu cunoaşte probabil criteriile dure de eligibilitate pentru donatorii de sânge.
Stelian Codoban (40 ani) spune că e donator de sânge de circa 20 de ani şi că marţi, 10 septembrie a.c. s-a prezentat, împreună cu soţia la Centrul de transfuzii de pe str. Louis Pasteur, din Oradea, pentru a dona din nou. Bărbatul susţine că el nu donează sânge neapărat pentru pachetul cu alimente pe care îl primeşte la fiecare donare cât pentru faptul că se simte bine după ce i se scoate sânge.
„Am donat prima dată pentru verişoara mea. Apoi am văzut că mă simt mult mai bine după ce donez şi de aceea din trei în trei luni merg să ofer sânge. Mă simt bine”, spune orădeanul.
Marţi însă, Codoban spune că a fost refuzat pentru că e gras, deşi niciodată până acum nu i s-ar fi invocat astfel de motive şi susţine că nici nu are probleme de sănătate care nu i-ar permite donarea de sânge. Mai mult, bărbatul susţine că marţi ar fi fost refuzaţi de la actul caritabil şi voluntar mai mulţi oameni.
De supărare, bărbatul, cu A2 pozitiv, a rugat-o pe soţia lui (care are A2 negativ) să nu doneze nici ea şi spune că este inadmisibil ca în presă să se transmită că e nevoie de sânge, iar când voluntarii se prezintă acolo să fie refuzaţi.
Criterii nenegociabile
În replică, dr. Ligia Burtă, a declarat pentru Jurnal bihorean că potrivit criteriilor de eligibilitate din normativele actuale (updatate anual) nu este permisă donarea de sânge nici persoanelor prea slabe (sub 58 kg), dar nici celor cu obezitate excesivă (peste 120 kg) şi nici altor persoane cu anumite probleme ce le pot cauza rău sănătăţii lor.
Doctoriţa spune că nu face niciun compromis de la normele legale pentru că, în caz contrar, dacă donatorul păţeşte ceva, ea devine responsabilă.
În plus, medicul spune că dacă donatorul Codoban a fost primit acum trei luni la donare, deşi avea aceeaşi obezitate excesivă, este responsabilitatea colegei sale, care tocmai s-a pensionat.
În Monitorul Oficial se regăsesc criteriile de eligibilitate pentru donatorii de sânge. Unele criterii vizează interdicţia permanentă, altele temporară la donarea de sânge. Scopul este, aşa cum a precizat dr. Burtă, protejarea donatorilor cu probleme de sănătate împotriva înrăutăţirii stării lor de sănătate prin donare de sânge.
Prin urmare, chiar dacă Stelian Codoban spune că se simte bine, greutatea lui (150 kg) e considerată de către doctor Burtă obezitate excesivă, factor ce determină legal refuzul de la actul caritabil al donării de sânge, cu toată bunăvoinţa. Iar dr. Burtă a subliniat că l-a refuzat pentru că nu doreşte să i se întâmple vreo nenorocire chiar pe scaunul donării de sânge.
Citiți principiile noastre de moderare aici!