Opinia publică este extrem de manipulabilă. Lucru dovedit, dacă mai era nevoie, de isteria creată pe seama castravetilor suspectaţi a fi infestaţi cu bacteria E- coli. „Este o chestuie artificială menită să bulverseze piaţa produselor proastete, dar şi populaţia”, este de părere directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan. Conform acestuia bacteri incriminată se găseşte prtutindeni şi poate din înlăturată prin norme elementare de igienă: spălarea.
Badjocoriţi
Isteria creată de castravetii ucigaşi i-a adus pe producătorii bihoreni în pragul disperării. Mai multe kilograme de castraveţi au fost luni abandonate de conercianţi în piaţa Vest Fruta, piaţa en gros de legume fructe din Oradea. „O parte din castravetii aduşi azi la piaţă îi las aici. Ceilaţi îi duc acasă unde îi voi arunca. De o săptămână nimeni nu mai cumpără castraveti. Am scăzut preţul de la 2 lei pe kilogram la 0.40 lei dar nici aşa nu cumpără nimeni. Cei care îşi fac aprovizionarea pentru magazine de la noi spun că ar cumpăra mai ales la preţul acesta dar degeaba deoarece oamenii nu mai cumpără castraveti”, ne-a spus Szollosi Csaba, un producător de lângă Salonta care are 20 de ari de solarii cu castraveţi.
Cu toate acestea fermierul bihorean este optimist. „Nu ne oprim, nu ne dăm bătuţi aşa de uşor. Noi suntem ţărani, muncim pământul asta ştim să face şi asta vom face şi de acum înainte”, spune acesta.
Descumpăniţi
„Îmi vine să calc toţi castravetii în picioare. Munca noastră se duce pe apa sâmbetei. Lumea nu mai cumpără. Am 4 hectare cu castraveti, varză şi vinete şi nu cred că anul acesta o să scoatem nici banii investiţi. Anul trecu am vândut castravetii cu 1,5 lei pentru ca acum să ajungem să-i dăm pe gratis şi nici aşa nu-i vrea nimeni. Din păcate nici celelate legume nu se vând prea bine. Roşiile au ajuns şa 1,5 lei/kilogram, vraza la 30 -40 de bani la fel şi dovlecelul”, ne-a spus Mariana Buzna, producător din Sărand.
Anomalii
Deşi producătorii autohtoni scot pe piaţă legume şi fructe la preţuri chiar mici până când ajung pe rafturile magazinelor preţurile ajung să fie duble sau chiar triple. De exemplu, luni în piaţa en-gros de legume fructe din Oradea un kilogram de cartofi vechi se vindea cu 1,6 lei / kilogram, roşiile cu preţuri cuprinse între 1,5 -2,5 lei, varza cu 30-40 de bani la fel ca şi dovleceii iar fasolea verde cu 5 lei kilogramul. „Este revoltător ca cel care transportă marfa din piaţă de la noi până la magazinul să să câştige dublu sau triplu faţă de noi. Noi vindem produsele la preţuri minime, pentru că ştim că oamenii nu au bani, dar cu toate acestea până să ajungă la cumpărător preţul explodează. Noi câştigăm atât cât să supravieţuim şi muncim de dimineaţa până seara”, spune un producător.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!