Patronii bihoreni nu mai vor licitaţii ai căror câştigători sunt cunoscuţi dinainte. Patru confederaţii patronale: Camera de Comerţ şi Industrie Bihor, Federaţia Patronilor Bihor, Consiliul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Oradea şi Confindustria au luat act de sesizările făcute de mai mulţi patroni la întâlnirea de luna trecută cu parlamentarii bihoreni.
„Mai multe firme de construcţii ne-au sesizat în ceea ce priveşte achiziţiile publice. Au fost semnalate nereguli la organizarea achiziţiilor publice în mai multe localităţi. Aceste licitaţii sunt blocate pentru că au fost depuse contestaţii”, a declarat Ioan Lucian, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor în cadrul unei conferinţe de presă.
Nereguli
Concret, au fost sesizate nereguli la organizarea licitaţiilor în localităţile: Sălard, Şinteu, Biharia, Cherechiu, Curtuişeni, Tarcea, Abrămuţ, Sălacea, Boienu Mare, Roşia, Bulz, Lăzăreni. Firmele care au depus contestaţii sunt: Drumuri Bihor, Săgeata Suplacu de Barcău, Via Vita Marghita, Strabag, Drum Construct Sălaj şi Trans Bitum.
„Multe cerinţe din caietul de sarcini au fost abuzive sau nu aveau corespondent cu ceea ce urma a se proiecta şi executa”, a specificat Ioan Lucian. Spre exemplu: constructorului i se cerea să deţină echipamente având o capacitate exagerat de mare în raport cu ceea ce urma să fie executat (cântar electronic de minim 100 de tone sau staţie de preparat betoane peste 150 mc; excavator şenilar de minim 21 de tone, etc.).
Alte nereguli se referă la postarea pe SEAP a măsurilor de remediere după termenul limită de depunere a candidaturilor. O mare parte a acestora au fost transmise spre publicare după programul de lucru al autorităţilor contractante, instituţii publice al căror program de lucru se termina la ora 16:00.
A mai fost sesizat monopolul câştigării acestor licitaţii de către două firme: Eurostrada – patru licitaţii şi Dumexim – trei licitaţii.
Organizaţiile patronale vor să întreprindă o seria de măsuri pentru remedierea unor astfel de situaţii. „Cel mai important este să copiem ce a făcut Consiliul Local şi la nivel de Consiliu Judeţean. Să se înfiinţeze o comisie consultativă care să monitorizeze aceste licitaţii. Mai mult, ar fi foarte important să se monitorizeze şi recepţiile lucrărilor”, este de părere Florin Balint, membru în Colegiul Permanent al Federaţiei Patronilor Bihor.
Patronii vor înainta sesizări, vizavi de exemplele amintite, parlamentarilor bihoreni, organizaţiilor patronale, Prefecturii, Consiliului Judeţean şi primăriilor.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!