Veşti bune pentru bihoreni. Nu a mai fost confirmat niciun focar de pestă porcină africană (PPA) în Bihor. Afirmaţia a fost făcută de prefectul judeţului, Ioan Mihaiu, în cadrul Colegiului Prefectural de miercuri, 29 august.
„Nu mai avem, de două săptămâni, niciun focar confirmat de pestă porcină africană. Cred că este pentru prima dată de când a început pesta porcină africană în judeţul Bihor, după două săptămâni, când nu mai avem confirmat nici un focar de pestă porcină africană în judeţ. Este şi rezultatul luării măsurii preventive de ucidere a porcilor din cele trei localităţi, unde am avut cinci focare confirmate. Sperăm să ajungem la o lună fără focar de pestă confirmat. Atunci avem şanse să nu mai avem în altă parte”, a precizat prefectul.
Vin banii de despăgubiri
Tot legat de PPA, Ioan Mihaiu, a mai venit cu o veste bună. Este vorba de sosirea banilor pentru despăgubirile aferente primului focar, de la Crestur. „Este vorba de 57 de porci. Valoarea aproximativă a despăgubirilor este de circa 50.000 de lei. „Este prima tranşă de bani pe care am primit-o. Se lucrează într-un ritm alert şi la celelalte dosare pentru a putea fi trimise la ANSVSA, pentru că de acuma încolo o să înceapă să vină bani pentru ceea ce există în bugetul agenţiei. Grosul sumei va fi după aprobarea rectificării bugetare, care va fi cu siguranţă în luna septembrie”, a subliniat Ioan Mihaiu.
Pasztor Sandor, preşedintele CJBihor, i-a informat pe cei prezenţi că în ultima şedinţă a CJ Bihor a fost aprobată suma de 100.000 de lei necesară celor cinci UAT-uri unde au fost depistate focare de PPA.
Prefectul a mai discutat despre unele reclamaţii referitoare la comunitatea de romi din Cheşereu. „Porcii circulă în voie pe acolo. Nici nu sunt identificaţi. Am constituit o comisie mixtă DSVSA Bihor-Poliţie, care început să lucreze la identificarea porcilor şi la limitarea circulaţiei lor în zona respectivă”, a declarat Ioan Mihaiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!