Flancat de arhitecul-şef al Oradiei, Lucia Iacob, şi de arhitecţii care realizează studiul pentru fiecare clădire din Centrul Istoric, primarul Ilie Bolojan a transmis ieri un mesaj clar împotriva lucrărilor care denaturează arhitectura în stil eclectic, secesion sau baroc.
„Declarăm un «moment zero» pentru protejarea arhitecturii Centrului Istoric. Cum pentru fiecare clădire vom avea o fişă a situaţiei, vom sancţiona aspru orice intervenţie neautorizată”, a avertizat ieri edilul-şef al Oradiei. Remarca sa vine după ce arhitectul Ernest Pafka a concluzionat că intervenţiile neautorizate au sluţit multe clădiri din Centrul Istoric, considerat per ansamblu, prin lege, ca monument urban.
Timp ce cinci luni, opt arhitecţi şi studenţi, au făcut 15.000 de fotografii pentru studiul celor circa 1.800 de clădiri din jumătatea de Centru Istoric aflată pe malul stâng al Crişului Repede. Cam încă atâtea clădiri, aflate în partea Centrului Istoric de pe malul drept vor fi studiate în următoarele trei luni, în cadrul aceluiaşi studiu comandat de Primăria Oradea la un cost de 500.000 de lei.
La jumătatea studiului, concluzia responsabilului de proiect nu e surprinzătoare dar nici pe departe îmbucurătoare. „Circa 5% dintre clădiri sunt bine întreţinute, la restul efectuându-se intervenţii necorespunzătoare sau deloc, indiferent că este vorba de clădiri monument sau de clădiri cu valoare ambientală ori istorică. Paradoxal, imobilele la care nu s-a intervenit nu sunt aşa depreciate. Cei care nu au avut bani nu şi-au întreţinut casele şi, culmea, acestea sunt mai bine întreţinute fiindcă s-au păstrat ornamentaţiile şi volumetriile”, a declarat ieri Ernest Pafka.
Potrivit acestuia, intervenţiile nefericite constau în «raşchetări» ale decoraţiilor de pe faţade pentru izolări cu polistiren, înlocuiri ale tâmplăriei stilizate cu PVC-uri banale, amenajări asimetrice de intrări pentru spaţii comerciale, demontări de vitralii, portaluri şi feronerii, sau mansardări cu lucarne de prost-gust. Efecte dezastruoase asupra esteticii au şi vopsirea stridentă a clădirilor, deseori fiecare co-proprietate din clădire fiind zugrăvită într-o altă culoare ori nuanţă.
„S-a lucrat fără respectarea proiectului sau autorizaţiei de construcţie, s-au declarat unele intervenţii ca reparaţii curente fiindcă nu necesită autorizaţie sau, şi mai rău, s-a lucrat bine după un proiect prost. Vom responsabiliza mai mult arhitecţii obligându-i să supravegheze lucrarea în etape pentru a o putea opri în caz de nerespectare a proiectului”, afirmă arhitectul Pafka.
Cunoscut ca pasionat de arhitectura centrului vechi al Oradiei, Pafka a încercat să creioneze şi portretul psihologic al orădenilor care şi-au urâţit faţadele. „Doar 10% din actualii proprietari ai clădirilor din Centrul Istoric s-au născut în ele. Majoritatea le-au cumpărat de la stat la preţul unui TV color şi nu sunt ataşaţi sentimental de istoria şi farmecul lor arhitectonic. Destui au demontat vitraliile şi le-au vândut fiindcă preţul lor în Occident era poate de 20 de ori mai mare decât cel la care au luat locuinţa. Alţii au făcut intrări după cum i-a tăiat capul pentru a amenaja birouri şi spaţii comerciale aducătoare de venituri”, a apreciat Pafka.
Moment zero!
„Declarăm un «moment zero» pentru arhitectura Centrului Istoric. Cum pentru fiecare clădire vom avea o fişă a situaţiei, vom sancţiona aspru orice intervenţie neautorizată. Totodată, vom şti care proprietari vor fi scutiţi cinci ani de impozite pentru reabilitarea conformă a faţadei, respectiv care proprietari vor plăti taxa de nereabilitare ce le va dubla, practic, impozitul pe imobil. Fiecare proprietar va putea cere la Primărie fişa imobilul său, plătind o simplă xero-copie.”, a atenţionat primarul Ilie Bolojan.
Fişa fiecărei clădiri va indica elementele de patrimoniu şi faţadă, clasificarea ei, precum şi intervenţiile care pot fi făcute sau se recomandă.
Studiul va fi un instrument pentru viitoarele autorizaţii de construire ce se vor elibera pentru lucrări în zona Centrului Istoric. Studiul va constitui şi cadrul legal pentru nominalizarea clădirilor care intră sub incidenţa taxei pentru neîntreţinerea faţadelor, instituită de municipalitate.
Săptămâna aceasta sunt expuse în Sala Mare a Primăriei, imagini pilduitoare cu clădiri studiate, intervenţiile fericite şi nefericite, precum şi soluţii propuse pentru reabilitarea lor. Săptămâna viitoare expoziţia va fi mutată pe holul Direcţiei Urbanism.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!