Intrarea în vigoare a noilor prevederi legale conform cărora funcţionarii şi demnitarii sunt responsabili material pentru actele semnate are efecte diferite, de la om la om.
Arina Moş, directoarea Administraţiei Sociale Comunitare Oradea, a susţinut sus şi tare introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre prin care, pentru părinţi, creşa s-a scumpit de la 8 la 10 lei pe zi/copil. Pentru că legea limitează contribuţiile părinţilor în acest caz la 20%, secretarul Ionel Vila a decis că nu îşi va asuma hotărârea, adoptată, de altfel, în plen, cu majoritatea PNL.
„Procedura este că voi trimite materialele spre avizare la Prefectură, dar acel proiect va primi o notă separată”, spune secretarul Consiliului Local, garantul legalităţii hotărârilor adoptate. Conform uzanţelor, Prefectura ar trebui să retrimită Consiliului Local hotărârea, pentru revizuire.
Să zică Prefectura care-i treaba cu legalitatea!
Încă din plenul şedinţei, consilierii Opoziţiei s-au pronunţat împotriva scumpirii creşelor. Pesedistul Adrian Negrea a insistat, chiar, că demersul este ilegal, din moment ce noua valoare impusă părinţilor depăşeşte limita legală de 20% din costul total. „Pentru un copil, contribuţia ar fi de 210 lei pe lună, în condiţiile în care costul total al creşei este de 1.035 lei. Împărţirea sumelor ne arată că părinţii contribuie cu 20,29%”, reclama Negrean. De ce nu a discutat asta în şedinţele de comisii, când a avut directoarea la dispoziţie, pentru lămuriri?
„În comisii am ridicat problema creşterii preţului cu 25% pentru părinţi. Ca să se justifice asta, ar fi însemnat ca toate costurile să crească cu 25%, ori nu e cazul. În şedinţă am observat, doar, că procentul depăşeşte limita legală”, spune el.
În plen, directoarea Moş a susţinut saltul tarifar, iar primarul Ilie Bolojan a insistat ca, din moment ce ASCO îşi asumă propunerea, materialul să fie votat de plen. A fost aprobat cu voturile liberale.
Mai „tari” ca Cluju
Ulterior, subiectul a făcut obiectul unei conferinţe de presă a consilierilor UDMR. „S-a ajuns ca Municipiul Oradea din nou să fie fruntaş liberal şi să depăşească Municipiul Cluj-Napoca, condus de Emil Boc.
Oradea are cel mai mare cost mediu lunar de întreţinere, precum şi cea mai mare contribuţie zilnică de întreţinere a copiilor care frecventează creşa. S-a majorat succesiv de la 6 la 8 lei/zi anul trecut, iar acum până la 10 lei, pe când Clujul lui Emil Boc în prima fază, în 2016, a majorat de la 4,66 lei/zi la 4,76 lei/zi, iar anul acesta a scăzut la 4,27 lei/zi”, a reclamat udemerista Melinda Kirei. Aceasta pune creşterea tarifară şi lipsa Primăriei de a suporta o contribuţie mai mare pe seama afacerilor recente ale Municipalităţii.
„Spre deosebire de majoritatea orădenilor, eu înţeleg decizia primarului. De undeva trebuiau acoperite beneficiile acordate în cadrul contractelor de prestări servicii, vezi Coral Impex SRL, clauze de suportare a scăderii cursului, cu toate că preţurile sunt stabilite în lei, a creşterii dobânzilor, cu care Primăria nu are nici în clin, nici în mânecă.
Apropo, interesant este că aceste clauze defavorabile Oradiei nu se regăsesc în contractele încheiate de aceeaşi firmă la Cluj-Napoca, Arad, Tg. Mureş. Vorba lui Caragiale: „Trădare – trădare, dar să ştim şi noi”, a transmis consiliera.
Citiți principiile noastre de moderare aici!