După cum JB&Bihon.ro a informat încă de dimineață, potrivit ultimelor reguli stabilite la nivel național, persoanele care sunt autoizolate la domiciliu sunt verificate de către echipe mixte formate din câte doi inspectori sanitari de la Direcția de Sănătate Publică Bihor și doi polițiști de la Ordine Publică, din Inspectoratul Județean de Poliție Bihor.
Inspectorii sanitari bat la ușa persoanei autoizolată, la distanță de circa 1,5 metri – 2 metri și, în mai puțin de 15 minute (timpul maxim în care riscul e mic de transmitere a virusului corona), fac o anamneză a persoanei. Aceasta e întrebată cum se simte, dacă are cele trebuincioase traiului, dacă a primit sau nu vizite, știut fiind faptul că cei izolați în casă nu trebuie să primească vizitele rudelor și nici să plece ei din casă la cumpărături sau la plimbare.
Chiar și 2 ani închisoare!
Nu e așadar motiv de panică, cât mai degrabă de siguranță pentru a nu se răspândi un eventual caz de virus corona. În caz contrar, persoanele care trebuie să stea 14 zile în casă și sunt prinse că nu sunt aici, intră pe mâna Poliției pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”.
Este o infracțiune penală, care se poate pedepsi, conform articolului 352 din Codul penal, cu amendă sau chiar închisoare: „Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacă fapta prevăzută este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă”.
Este și cazul unui bărbat pe care echipa formată din doi polițiști și doi inspectori sanitari nu l-au găsit azi acasă, în Oradea. „Probabil va fi sancționat acest om, de către polițiști, conform Codului penal în vigoare”, a confirmat dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor.
Telefonic și cu vizite
Una peste alta, există o dublă verificare a persoanelor autoizolate la domiciliu. Inspectorii DSP Bihor îi sună la telefon pe cetățenii străini care nu au medic de familie, iar celelalte persoane autoizolate, români sau străini, care sunt asigurate și au medici de familie sunt contactați zilnic de doctorii lor de familie. La aceasta se adaugă și vizitele în echipe mixte formate din inspectori și polițiști.
Telverde la care cetățenii pot primi informații despre coronavirus, disponibil începând de joi
Trimite articolul
XMie mi-e frica numai de galbenii pnl. De albi nu intru in panica, never ever
-
ciuma galbena 🙂
Si care e logica :))))) ? Ei sunt echipati, politistii nu? Si vecinii? =)))
domnul respectiv era la pescuit, intr-o zona protejata, ce atata gargara, numai poate omul sa se pise in aer liber
in afara de omuletu albi, de care nu trebuie sa ne speriem, cei verzi sunt periculosi, DSP-ul mai scoate ceva?
cine nu se supune e impuscat pe loc, cam asa umblau si trupele ss impreuna cu gestapo dupa evrei, izbitoare asemanare, maroul a fost inlocuit de alb
Trăim manipulați perfect de sistem, incapabil să-i vedem ticăloșia dacă rămânem înăuntru.
Mie nu mi-e frica de travestitii cu capison alb, mi-e frica dacat de cizmele negre cu epoleti rosii!
-
“decât” … Corect este “mi-e frică doar de cizmele negre” sau “nu mi-e frică decât de cizmele negre”.
-
Și tu greșești. Se scrie dăcât.
-