La cinci ani de la deschidere, Spitalul Pelican a ajuns cel mai cunoscut furnizor privat de servicii medicale integrate din Transilvania.
În conferinţa de presă susţinută miercuri de către dr. Ovidiu Gogu Cacuci, a fost punctată activitatea medicală de care a beneficiat un număr mare de oameni din Bihor, dar şi din judeţele limitrofe, copii, adulţi, mulţi pensionari şi mulţi străini.
Capacitatea unităţii a fost mărită de la 87 de paturi la 130 paturi, spitalul dispunând de peste 30 de specialităţi.
Din octombrie 2008 şi până acum, peste 500.000 pacienţi au fost trataţi în Ambulatoriul de specialitate şi peste 45.000 de pacienţi au fost internaţi, în procent de peste 70% dintre aceştie fiind supuşi unor intervenţii chirurgicale de diferite grade de complexitate.
Mai puţin ca şpaga
Medicul a ţinut să precizeze că tarifele de la unitatea pe care o conduce sunt mai mici decât “plăţile informale” (şpaga) ce se dă la spitalele de stat. Astfel, tarifele (care cuprind toate cheltuielile de spitalizare: anestezie, intervenţie chirurgicală, medicamentele şi materiale sanitare, pe toata perioadă internării sunt între 300 – 500 lei pentru intervenţii chirugicale mici, între 500 – 1200 lei pentru pentru intervenţii chirugicale medii, între 1200 – 2000 lei pentru intervenţii chirurgicale mari , peste 2000 lei pentru intervenţii chirugicale complexe, 400 de euro – naşterea normală şi 600 euro (funcţie de tipul anesteziei) – naşterea prin cezariană.
Unice, dar fără sprijin
În unitatea sus-numită se efectuează operaţii unice în ţară (de pildă protezarea de gleznă) şi multe operaţii unice în judeţ: colecistectomie şi de apendic prin laparoscopie cu metoda Sils, cancer colorectal, obezitate morbidă (persoane de 140 kg şi 150 kg au ajuns la 60 kg – 70 kg), proteză de umăr şi cot – toate prin metode minim invazive şi cu recuperare ultrarapidă şi cu risc extrem de mic de complicaţii. Un număr impresionant de sportivi au fost aici (baschetbalişti, poloişti, fotbalişti etc) operaţi şi li s-a făcut transplant de ligamente încrucişate sau transplant de cartilaj dintr-o articulaţie într-alta – operaţie unică în ţară. Operaţia de litotriţie extracorporeală, pentru calculii renali se face cu aparat unic din judeţ, iar hernia de disc se operează tot laparoscopic, bolnavul fiind pe picioarele lui chiar a doua zi.
De gratuitate beneficiază, la fel ca la orice alt spital de stat şi bolnavii de diabet cancer col uterin, prin programe naţionale de sănătate. Mai mult, 10% din pacientura de la Pelican provine din alte judeţe, ceea ce înseamnă un plus adus oraşului de pe Crişul Repede.
Cu toate acestea însă, spitalul nu se bucură de încurajare şi sprijin din partea autorităţilor locale, spune dr. Cacuci, deşi se plătesc taxe şi impozite în sume extrem de mari, unitatea fiind printre primii cei mai mari agenţi economici cu contribuţie la bugetul local.
Două luni promoţii
Ca o tradiţie deja, la aniversare, Spitalul Pelican oferă până la 31 decembrie anul acesta 10 consultaţii de urgenţă gratuite pe zi (cât e capacitatea zilnică a unităţii), prin Ambulanţa spitalului, la domiciliul pacientului, între orele 8:00 – 20:00 (tel: 0259.962), dar şi reducere de 50% pentru următoarele servicii medicale: ecografii de sân şi mamografii, osteodensitometrie şi reducere de 10% la achiziţia de ochelari prin optica medicală a spitalului.
Pentru că adresabilitatea oamenilor e tot mai mare, dr. Cacuci a promis suplimentarea liniilor de la call-center, astfel ca oamenii să aştepte mai puţin la telefon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!