Teoretic, este timp pentru refacerea pavajului din Pasajul Vulturul Negru. Practic, mai mult ca sigur că lucrarea nu se va încadra în limita 31 decembrie 2015, pentru cheltuirea banilor europeni şi va rămâne pe bugetul oraşului. Aşa arată, azi, situaţia reabilitării mozaicului din cel mai emblematic pasaj al urbei.
La finele săptămânii trecute, pe când trebuiau să deschidă şi să judece ofertele pentru pasaj, funcţionarii Primăriei au putut constata că nu au ce analiza. Niciun constructor nu a găsit destul de atractivă lucrarea scoasă la licitaţie de Primărie motiv pentru care procedura a fost reluată de urgenţă.
Neatractiv
„Noi am purtat discuţii şi am invitat la licitaţie firme din Italia, Ungaria şi de la Bucureşti. Nu s-a prezentat niciuna, poate şi din cauză că în Italia, întreaga lună august, când am avut noi licitaţia, este de vacanţă”, spune viceprimarul Mircea Mălan.
Primăria a cerut oferte pentru două pachete de lucrări separate dar ambele cer, de fapt, aceeaşi procedură tehnică. Una se referă la mozaicarea bordurii din pavajul pasajului şi a porţiunii de 120 mp mp rămaşi pe din afară la prima inventariere a suprafeţelor iar cea de-a doua la restul de pavaj. Divizarea s-a făcut din motive ce ţin de sursa banilor: primul pachet ar fi suportat din bani de la bugetul local iar cel de-al doilea în baza unui proiect cu finanţare europeană.
Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, zice că s-a cerut avizul pentru repostarea anunţului de cerere de ofertă. Acesta va sta pe SEAP vreo zece zile, după care edilii speră să primească, totuşi, vreo ofertă.
Tehnologia cerută presupune aşternerea unui amestec de răşină epoxidică bicomponentă, cu spărtură de marmură selectată, cu granulaţia de 2-8 mm, mixată coloristic conform specificaţiilor de design, cu agregat fin, praf de marmură albă cu granulaţia de 0,2-1,8 mm şi quartz. Suma pusă la bătaie este 2.605.000 lei.
Trei luni
Ca procedură de achiziţie, s-a optat pentru cererea de oferte în dafoavoarea licitaţiei, pentru că prima este de mai scurtă durată. Legea permite această procedură pentru lucrări cu valori de până la cinci milioane de lei.
Documentaţia tehnică prevede un termen de trei luni pentru mozaicare, cu închiderea activităţilor comerciale din pasaj. „Noi avem până în 31 decembrie să terminăm lucrarea. Există şi varianta ca lucrările care se derulează până la sfârşitul anului să le decontăm pe proiect iar ce depăşeşte acest termen să punem pe bugetul local”, spune Moş.
În urmă cu câteva săptămâni, în urma unei inspecţii la Oradea a trimişilor finanţatorului, proiectul Pasajului Vulturul, alături de altele, a fost catalogat ca fiind cu risc de nerealizare în termen. Edilii au fost atenţionaţi că e nevoie de un plan realist de implementare ori ar putea fi nevoiţi să renunţe la proiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!