Noul plan de dezvoltare a zonei Universității Oradea a fost lansat în dezbatere publică la finalul săptămânii trecute. A fost realizat de arhitectul bucureștean Petre Năstase și a fost prezentat în Sala Mare a Primăriei, de autor împreună cu primarul Ilie Bolojan și prorectorul Marcela Prada.
Plus 30%
Masterplanul plătit de Primărie firmei Adest Architecture SRL studiază spațiul cuprins între Peţa, Cartierul Universităţii, Cimitirul Rulikowski şi noua sală de sport, în care să concentreze toate facilităţile de învăţământ universitar din Oradea.
„Nu există orașe puternice în Europa fără cel puțin o universitate puternică. Pentru municipiul Oradea a devenit strategică dezvoltarea Universității Oradea și colaborarea cu această instituție, în condițiile în care calitatea forței de muncă a devenit cel mai important indicator pentru companiile care vin în Oradea. Alături de conectarea orașului cu Europa, de atragerea companiilor, de reabilitarea patrimoniului orașului, de dezvoltarea centrelor de locuințe, dorim ca Universitatea Oradea să fie un alt pilon important al orașului, un magnet, un factor de atracție pentru Oradea. După realizarea masterplanului, suprafața campusului va crește cu cca 30%”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Masterplanul va fi urmat de realizarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prin care să fie stabilite zonele în care se va interveni cu prioritate.
Primarul a anunțat că Primăria va aloca anual, de la bugetul local, în jur de 2 milioane de euro pentru dezvoltarea și modernizarea Universității, „astfel încât în următorii 10 -15 ani masterplanul să devină o realitate”.
Primul pas în dezbaterea publică a masterplanului a fost făcut – a fost prezentat joi, la Universitate. Urmează o lună pentru dezbateri, după care va intra în Senatul Universității pentru adoptarea variantei finale, a spus prorectorul Prada.
Conservare, peisaj, funcțiune
Prezentând proiectul, arhitectul Petre Năstase a spus că a pus un accent deosebit pe amenajarea peisagistică, pe o foarte bună conectare între spații, pe extinderea spațiilor pietonale, a spațiilor sportive, a căminelor studențești. Proiectul propune păstrarea arborilor de talie mare și refuncționalizarea clădirilor monument din incintă. Strada Universității, acum principală arteră rutieră spre Cimitir, Cartierul Europa și centură, va deveni pietonală. Doar autobuzele OTL vor mai avea acces nestingherit.
Masterplanul are în vedere conectarea celor două teritorii: campusul și zona de extindere spre vest. În această zonă există terenuri care aparțin Consiliului Județean, Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale. „În acest moment, Universitatea a încheiat un acord cu Consiliul Județean în vederea preluării celor trei clădiri – foste grajduri ale armatei, care vor primi funcțiuni de utilitate publică”, a spus arhitectul Petre Năstase.
1300 de locuri în cămine
Astfel, proiectul de masterplan prevede construirea unui imobil destinat activităților studențești, construirea de cămine studențești (1300 de locuri în cămine), construirea unui bazin olimpic care va folosi apa geotermală, extinderea bazei sportive (teren de fotbal, teren de volei, sală de atletism, vestiare etc), construirea mai multor spații educaționale pentru facultăți, amenajarea unor zone administrative pentru cadrele didactice, amenajarea a 3 sere care vor deservi activitatea didactică a facultăților de profil.
Opinia primarului este că amenajarea propusă, atât sub aspect estetic cât și funcțional, „e un nivel de clădiri 2030”.
Arhitectul apreciază că lucrările trebuie abordate în trei etape. Prima dată ar trebui realizate cele din incinta actualului campus, ulterior pe terenurile Jandarmeriei, de unde această instituție ar urma să fie mutată. Abia în a treia etapă s-ar amenaja și construi terenurile Consiliului Judeţean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!