Acestea sunt dispozitivele care compun sistemul de monitorizare ce permite supravegherea respectării ordinelor de protecție emise în situații de violență domestică, dar a altor cazuri de violență.
Din 1 octombrie, acesta a devenit funcțional în Bihor și permite, în plus, verificarea persoanelor puse sub control judiciar ori aflate în arest la domiciliu, dacă le-a fost impusă obligația de a purta permanent un dispozitiv de supraveghere.
„Acestora li se dă un telefon, iar în locuință li se poate monta un dispozitiv electronic care generează alerte în cazul în care persoana părăsește spațiul care i s-a acordat”, a explicat chestorul Alin Haniș, șeful Poliției Bihor.
Sistemul emite alerte și în cazul în care agresorii se apropie de persoanele care au obținut ordin de protecție, dar și când cei aflați sub control judiciar se apropie de limita orașului, județului sau a țării sau dacă bateria telefonului mobil se descarcă.
Persoanele care poartă dispozitivele vor fi localizate de polițiști doar din momentul în care sunt emise alertele care notifică încălcarea unei reguli stabilite. În rest, organele de supraveghere nu vor avea acces la datele de localizare.
Pentru realizarea monitorizării, în cadrul Centrului Operațional al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor a fost amenajat un spațiu unde activează personal special instruit. Intervenția în cazul alertelor se face de către cele mai apropiate patrule de poliție, ale Jandarmeriei, Poliției de Frontieră ori ale Poliției Locale.
„Dispeceratul Poliției primește alerta, o transmite dispeceratelor celorlalte structuri ale MAI, care verifică dacă au echipaje apropiate de locul semnalat. Acestea se îndreaptă spre zona indicată, verifică alerta și întocmesc procesul-verbal de constatare la fața locului. Persoanele care au încălcat ordinul de protecție sau condițiile arestului la domiciliu ori ale controlului judiciar sunt predate polițiștilor, iar victima este condusă, dacă este de acord, la sediul Poliției”, a explicat colonelul Ioan Bogdan, șeful Jandarmeriei Bihor. Acesta a precizat că fiecare echipaj știe cum să acționeze în funcție de alerta generată.
Aproximativ 200 de kit-uri au ajuns în județ și permit supravegherea automată, strict pe teritoriul național, a dispozitivelor electronice. Identitatea persoanei supravegheate și a celei protejate, care poartă dispozitivele, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea, au precizat reprezentanții instituțiilor MAI din Bihor. Pe lângă aceasta, în cadrul monitorizării nu sunt cunoscutele datele celor care poartă dispozitivele, cu doar ID-urile aparatelor, fiind stabilite reguli și proceduri clare în acest sens.
„Nu e o măsură de constrângere, ci o metodă de supraveghere. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor și respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță”, a precizat chestorul Haniș.
Șeful Poliției bihorene a explicat că brățara electronică poate fi înlăturată doar prin dispoziție a instanței.
171 de ordine de protecție provizorii, emise în acest an
În primele 8 luni ale acestui an, polițiștii bihoreni au emis 171 de ordine de protecție provizorii, dintre care 166 au fost confirmate de procurori, iar 60 au fost transformate de instanțe în ordine de protecție. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la aproape 1.700 de cazuri de violență domestică, dintre care 759 au făcut obiectul unor dosare penale.
Tot în acest an autoritățile au fost sesizate în 47 de cazuri de nerespectare a ordinului de protecție, în timp ce încălcări ale ordinelor provizorii de protecție au fost semnalate de șase ori.
Trimite articolul
XE foarte usor sa obtii un ordin de protectie in ziua de azi.
Nu-ti place de cineva, suni la politie , te dai ranit si “agresat psihic, verbal” si mergi sa scoti certificat medico legal pe motiv de agresiune fizica char daca nu te doare nimic si chiar daca nu se vede nimic. Nici macar de martori nu e nevoie. Nici de camere de supraveghere… Bine ati venit in societatea panselutelor!