Scopul întâlnirii cu presa a fost acela de a prezenta public proiectul de reabilitare şi refuncţionalizare a Palatului baroc. Încă de la început, participanţii au subliniat că acest proiect nu este doar rodul gândirii Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, ci al colaborării cu administraţia locală, Consiliul Judeţean, cu conducerea Muzeului Ţării Crişurilor, cu asociaţiile persoanelor cu dizabilităţi.
„De altfel, atenţia dată în cadrul proiectului necesităţilor acestei categorii e unul dintre punctele forte şi particulare ale proiectului. Se vor asigura condiții de accesibilitate cât mai neîngrădită pentru persoanele cu diferite dizabilități, în principal de vedere (hartă tactilă relief, site accesibil), de auz (materiale video de prezentare cu modul de limbaj mimico-gestual) și locomotorii”, după cum sublinia Cristian Micaci. De asemenea, chiar dacă parcul dendrologic nu face obiectul actualului proiect, se ţine seama că întregul ansamblu, în afară de clădirea locuințelor canonicale, se află în incinta Parcului dendrologic Palatul Baroc, arie naturală de interes județean cu specii arboricole şi arbustive valoroase: magnolie, tisă, specii de stejar, frasin sau platan.
Palatul Episcopal Romano-Catolic din Oradea este cel mai important și amplu monument de arhitectură civilă realizat în stil baroc din țara noastră și probabil din sud-estul Europei. Clădirea ridicată între 1762 și 1776 se distinge prin monumentalitate exterioară şi somptuozitate interioară. Stilul adoptat pentru construcţia sa este un import francez pe filieră austriacă (stilul baroc palatin francez este cunoscut sub denumirea de cour d’honneur). În acest context, dar şi din dorinţa de a oferi o perspectivă orădenilor care se întreabă ce se întâmplă dincolo de uşile clădirii, episcopul Bocskei Laszlo a prezentat viziunea domniei sale despre maniera în care clădirea va putea fi integrată în circuite turistice, redată publicului.
Cuvintele-cheie ale episcopului în prezentarea realizată în faţa presei au fost: valori, tradiţii şi comunitate locală. Valori, din perspectiva în care Episcopia Romano-Catolică de Oradea a acumulat şi a creat valori de-a lungul existenţei sale de aproape 1.000 de ani, valori pe care acum doreşte să le promoveze în faţa celor care se arată interesaţi. „Sunt valori pe care nu dorim să le ţinem ferecate!”, a subliniat înalta faţă bisericească. Comunitatea locală reprezintă un alt set de valori al proiectului de reabilitare, în sensul că Palatul Baroc se vrea a fi un loc de întâlnire care să ofere posibilităţi de cunoaştere a trecutului şi a rădăcinilor acestui cult. „Proiectul este conceput să ofere un punct de întâlnire în acest cadru al valorilor şi concentrează dorinţa de a arăta grija faţă de tradiţia proprie”, a specificat Excelenţa Sa.
„Obiectivul general al proiectului este reabilitarea și refuncționalizarea Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea, în vederea reinserției în viața comunității, întăririi valențelor coezive ale obiectivului de patrimoniu, stimulării efectului de spill-over generat asupra dezvoltării locale și creșterii numărului de vizitatori”, a specificat consilierul de specialitate Tamas Emodi. În opinia domniei sale, lucrările propriu-zise vor dura doi ani, iar provocarea este atât de ordin funcţional, cât şi tehnic. Totul pentru ca „imobilul să-şi capete rangul pe care l-a avut 200 de ani şi care a cam pălit în perioada comunismului”. Consultantul a subliniat însă că lucrările de consolidare şi suprabetonare executate în ani 1965-1972 sunt de mare ajutor şi asigură stabilitatea clădirii la mişcări seismice.
Un obiectiv unic
În vederea realizării obiectivelor proiectului, criteriile cultural-științifice privind importanța și unicitatea obiectivului de patrimoniu au conjugat cu aspecte privind destinația, viabilitatea utilizării și durabilitatea supravieţuirii monumentului, avantajul competitiv faţă de alte monumente, potenţialul de infrastructură tehnică, potenţialul sinergetic, serviciile oferite – specifice monumentului – și de acompaniament, capacitatea de a genera plusvaloare.
„Monumentul va avea funcțiunea de centru cultural multifuncțional (Corpul 1, circa două treimi din suprafața totală a clădirii), fiind deschis integral publicului . El va face obiectul proiectului de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, AP 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Partea reabilitată a clădirii include toate elementele importante, precum și spațiile monumentale baroce ale clădirii, rezalitul cu accesul principal și cu cel dinspre curte, holul reprezentativ, sala festivă și casa scării monumentale, respectiv aripa sudică și trei sferturi din aripa principală, fiind delimitat funcțional și spațial de restul clădirii.
La (re)configurarea și compartimentarea spațiilor s-a ţinut cont de obligativitatea păstrării și conservării tuturor elementelor spațiale, decorative și de finisaj cu valoare patrimonială. Se păstrează elementele structurale, de compartimentare, precum și golurile originale, compartimentări ale spațiilor existente având loc doar în cazuri bine motivate, pentru asigurarea condițiilor de siguranță în exploatare și de accesabilitate, se vor utiliza materiale și finisaje compatibile cu statutul de monument de arhitectură al clădirii. Pentru realizarea rețelelor și instalațiilor de utilizare (încălzire, apă, canalizare, iluminat, protecție, climatizare etc.) s-au utilizat soluții tehnice eficiente, moderne, cu intervenții negative minime asupra substanței istorice a monumentului.
Funcțiunile propuse se supun unei abordări integrate și interdisciplinare de management al patrimoniului, integrând: spații pentru expunerea patrimoniului cultural imobil (săli decorate cu fresce, componente artistice din piatră și lemn), spații pentru expunerea patrimoniului cultural mobil din Palatul Episcopal (obiecte de tezaur ale Episcopiei Romano-Catolice de Oradea), creând zone multifuncționale pentru sectoare culturale și creative (patrimoniu, arhitectură, arte vizuale, artele spectacolului, muzică), respectiv pentru organizarea de activități de educație pro-patrimoniu, pedagogie muzeală și expoziții accesibile”, a precizat muzeograful Lakatos Bala Attila.
Monumentul istoric va fi înzestrat cu dotări pentru expunerea obiectelor de patrimoniu cultural mobil, aflate în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, vor avea loc activități de digitizare a monumentului istoric, de informare și publicitate, respectiv de marketing și promovare turistică a obiectivului restaurat.
Daiana Pop
Veronica Bursaşiu
Obiectivele specifice ale proiectului
-consolidarea, restaurarea componentelor arhitecturale și artistice, respectiv dotarea interioară a monumentului istoric de importanță națională
-înzestrarea monumentului istoric cu dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil
-creșterea gradului de acces și participare a publicului larg și persoanelor cu diferite dizabilităţi
-creșterea rolului de factor de incluziune socială, reper cultural și identitar al Palatului Episcopal prin valorificarea patrimoniului cultural
-consolidarea, dezvoltarea și extinderea parteneriatelor în activitățile care privesc monumentul istoric în domeniul instituțional, economic, social și educațional
-creșterea atractivității și promovarea în vederea cunoașterii a obiectivului de patrimoniu, inclusiv prin intermediul noilor tehnologii
-digitizarea obiectivului de patrimoniu, conservarea digitală și creșterea gradului de acces la materialul cultural
Citiți principiile noastre de moderare aici!