Imediat după anunțul făcut de oficialii locali, oamenii au început să întrebe cum se pot testa cu aparatul de la Spitalul Curteanu, ca să verifice dacă au sau nu coronavirus.
Nu se fac testări la cerere!
Dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor de stat bihorene în lupta cu Covid 19, transmite că acest aparat este folosit doar pe bază de indicație medicală, în urma unor criterii foarte clare: „Sunt indicații medicale clare: cei cu simptomatologie și care vin din zonele roșii, cei care au intrat în contact direct cu persoane care au coronavirus. Nu se fac testări la cerere”.
Curteanu pentru Covid 19
Așa cum JB&Bihon a relatat deja, în spitalele orădene și din județ s-au efectuat deja mutări de secții, astfel încât să se facă loc potențialelor cazuri multiple de coronavirus, inclusiv în forme grave.
Aparatul de la Curteanu poate realiza, potrivit dr. Gheorghe Carp, peste 200 de testări pe zi, această unitate sanitară s-a blindat cu spații ATI, ca să primească pentru tratament persoane cu Covid 19, fără a transmite virusul în spital altor categorii de bolnavi. De aceea s-a și decis, iar JB&Bihon a și anunțat deja ca de azi, copiii care necesită consultații, investigații și tratamente în urgență nu mai sunt aduși la Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Dr. Gavril Curteanu, ci sunt direcționați la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Oradea.
Dr. Carp a anunțat astfel că „Spitalul Municipal devine linia întâi în lupta împotriva coronavirusului. Cei vor fi infectați cu Covid-19 vor fi internați la Spitalul Municipal Curteanu din Oradea. Va avea toate specialitățile, ca să poată fi tratați în condiții optime. S-a convenit ca secțiile mutate de la Spitalul Municipal să fie mutate la Maternitate și la Spitalul Județean”.
La UPU Județean nu se identifică Covid 19!
Și la Unitatea de Primiri Urgențe de la Județean s-au luat măsuri de depistare a persoanelor potențial infectate. Cei ce vin aici sunt testați cu termo scanner la UPU, care semnalează la orice om temperatură mai mare de 37 grade.
Dr. Hadrian Borcea, medic-șef la UPU-SMURD Bihor, a declarat luni dimineață pentru cititorii JB&Bihon că la UPU Județean nu se identifică persoanele care au Covid 19, ci se face un triaj al celor cu febră. S-a creat un circuit separat pentru cei ce au temperatură, ca să se identifice doar riscul de transmitere Covid 19.
În plus, a spus dr. Borcea, medicii dentiști care lucrează în unitățile de învățământ vor fi rugați să ajute UPU de la Județean pentru că a crescut numărul urgențelor dentare și să se rezolve aceste urgențe în spațiul de la parterul Facultății de Medicină și Farmacie Oradea, din Piața 1 Decembrie.
Referitor la rezolvarea urgențelor medicale pediatrice, dr. Borcea spune că s-a început această activitate și că nu este aglomerat. Prezențele la UPU au scăzut astfel foarte mult, poate pentru că oamenii conștientizează mai mult acest pericol și apelează la Urgențe chiar numai atunci când au urgențe reale.
Bihorul, singurul din țară
Dr. Carp anunțat de altfel, că Bihorul este singurul județ în care spitalele au aceeași coordonare pentru a oferi elasticitateîn privința folosirii eficiente a resurselor umane și materiale, cu scopul protecției pacienților și cadrelor medicale precum și pentru prevenirea răspândirii Covid 19, dar și a tratării cazurilor cu Covid 19. Medicul spune că sunt acum pregătite 60 de paturi dotate cu posibilități de ventilație mecanică și urmează ca alte 10 aparate vor ajunge eșalonat, până la începutul lunii mai.
Luni, de dimineață, DSP Bihor a transmis oficial că dr. Carp, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, a fost împuternicit să asigure coordonarea integrată a măsurilor ce trebuie luate la nivelul tuturor unităților sanitare din sistemul public din Bihor.
Tot azi, transmite DSP Bihor, va ajunge o primă tranșă de peste 1.200 de salopete de risc biologic și peste 2.000 de măști FFP2.
Cei care doresc să sprijine spitalele în continuare sunt bineveniți, iar cei ce apelează la serviciile medicale de stat sunt rugați săfie sinceri, a spus dr. Carp: „Avem rugămintea să fie sinceri, deoarece medicină fără doctori nu se poate”.
Dr. Borcea transmite oamenilor: „Cel mai important mesaj care poate fi dat acum este ca oamenii să aibă grijă de părinții și bunicii lor, să evite contactul foarte apropiat de aceștia”.
Trimite articolul
Xcum adică ”nu dați iama”? otilio, vorbești cu oameni din orașul tău, nu cu vitele din bătătura bunicii! hristos, nu vă e rușine?