Ca în toată țara, serviciile medicale prespitalicești Ambulanța și SMURD riscă blocaj major în activitate. Asta pentru că un număr impresionant de oameni sună la 112 și cheamă echipaj ca să fie testați acasă.
Numai că în acest fel, s-a ajuns ca totalul apelurilor pentru testări Covid să fie de circa trei ori mai mare decât numărul de apeluri pentru urgențe normale.
Șefii celor două servicii medicale de urgență, dr. Hadrian Borcea și dr. Liciniu Venter, speră ca reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Bihor să ia măsuri urgente și în folosul tuturor: și al oamenilor care vor să fie testați și al echipajelor medicale, care riscă să nu mai ajungă la cazuri grave sau de strictă urgență din pricina solicitărilor prea mari.
DSP a trimis un comunicat de presă, în care detaliază spitalele publice și centrele private unde se pot face testări. Dar medicii în urgență subliniază însă că persoanele care sună la 112 și cer să fie testați trebuie să știe că plătesc testele și la Spitalul Județean și la Curteanu și, în plus, trebuie să aștepte.
Ambulanța și SMURD se deplasează pentru efectuare de teste, dar preferabil la persoane care chiar nu se pot deplasa.
O soluție propusă de urgentiști ar fi testarea gratuită a oamenilor la centrele de permanență, unde nici nu s-ar aștepta cu orele. În Bihor sunt peste 30 de astfel de centre cu program și pe timpul nopții și în weekenduri. Pentru Oradea, se propun centrele de permanență de pe str. Vlădeasa și Aleea Apelor Calde. Dacă nu se vor lua măsuri în timp foarte scurt, se riscă blocaj sau poate chiar tragedii nedorite de urgentiști. S-a ajuns ca până la orele prânzului, numărul apelurilor pentru urgențe reale să fie de maxim 30-50, iar numărul apelurilor pentru solicitări de testare Covid să fie de circa 150!
Redăm în continuare comunicatul DSP Bihor, integral:
Aplicarea corectă a legislației privind testarea COVID-19
Urmare a numărului mare de solicitări la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112, atât din partea pacienților cât și din partea medicilor de familie, în vederea recoltării de probe pentru testare COVID-19 la domiciliu a unor persoane cu simptome diverse, Direcția de Sănătate Publică Bihor a informat azi atât medicii de familie cât și Serviciul Județean de Ambulanță privitor la prevederile legale în vigoare pentru recoltarea probelor de testare a COVID-19 care poate fi efectuată la domiciliu.
Conform Ordinului MS nr. 807/2020, recoltarea probelor va fi efectuată de către Serviciul de ambulanță județean, în cazul persoanelor simptomatice aflate în carantină la domiciliu, al altor persoane simptomatice identificate de către personalul medical al SAJ, gravide simptomatice şi persoane incluse în Recomandările de prioritizare a testării pentru COVID-19, doar în cazul în care nu se pot deplasa la centrele de recoltare, cu excepția celor pentru care recoltarea probelor este efectuată de direcția de sănătate publică județeană respectiv, pentru contacţii simptomatici din focare și cazurile confirmate.
În conformitate cu metodologia Institutului Național de Sănătate Publică (http://www.cnscbt.ro/index.php/2031-definitii-de-caz-si-recomandari-de-prioritizare-a-testarii-pentru-covid-19-actualizare-14-10-2020-1/file) există priorități de testare:
Recomandări de prioritizare a testării pentru COVID-19:
1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar si auxiliar, conform definiţiei de caz;
2. Contacți direcți simptomatici ai cazurilor confirmate;
3. Pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant
(asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant – 2 teste la 24 de ore interval;
4. Echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se
deplaseaza de la centrul de transplant in centrele de prelevare – la fiecare 2 saptamani;
5. Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore inainte de internarea în spital;
În acest context, termenul de imunosupresie se referă la: chemoterapia citotoxică, agenți biologici cu acțiune prelungită, imunoterapie celulară și doze mari de glucocorticoizi, conform ghidului Societății Americane de Boli Infecțioase (6.05.2020), accesat la https://www.idsociety.org/practice-guideline/covid-19-guideline-diagnostics/
6. Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie:
– Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore inainte de fiecare cura, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare;
– Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de radioterapie – înainte de prima ședință și apoi la 14 zile, până la terminarea curei;
7. Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/manoperei;
Notă:
Cu referire la punctele 5., 6. și 7., în cazul pacienților copii care se internează cu însoțitor, se testează și însoțitorul.
8. Pacienti hemodializaţi asimptomatici – de 2 ori pe luna;
– Pacienti hemodializati asimptomatici contacţi cu caz confirmat, 2 testări la 6-7 zile interval între ele; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați în sesiuni separate de restul pacienților;
9. Pacienți hemodializaţi simptomatici;
10. Persoane instituționalizate asimptomatice – de 2 ori pe lună;
11. Personalul de îngrijire din centre rezidențiale – săptămânal;
12. Gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice;
13. Personal medico-sanitar si auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant**;
** În perioada imediată contactului posibil infectant și până la primirea rezultatului de laborator, personalul medico-sanitar si auxiliar își va desfășura activitatea cu respectarea măsurilor de protecție standard.
Prin aplicarea conformă a legislației în vigoare privitoare la testarea COVID-19 de către medicii de familie și personalul SAJ vor putea fi efectuate testări într-o perioadă optimă doar la grupele populaționale de risc cuprinse în recomandările de prioritizare a testării și va fi diminuată transmiterea în comunitate a virusului.
Precizăm că există în județul Bihor centre de recoltare în vederea testării COVID-19 în cadrul următoarelor unități spitalicești publice:
Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea,
Spitalul Municipal ”Dr. Gavril Curteanu” Oradea,
Spitalul CF Oradea,
Spitalul Municipal ”Dr. Pop Mircea” Marghita,
Spitalul Orășenesc Aleșd,
Spitalul Municipal ”Ep. N. Popovici” Beiuș,
Spitalul Municipal Salonta.
Rugăm persoanele din județul Bihor care nu sunt în categoriile menționate la prioritățile de testare stabilite, și menționate mai sus, să nu abuzeze de recoltările efectuate gratuit prin Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112 și să se adreseze la centrele de recoltare pentru testarea COVID-19, publice sau private, existente în județul Bihor.
Trimite articolul
XVREM TESTERE GRATUITA, NU PE BANI
Daca ar fii niste proceduri concrete poate ar fi mai usor.Da daca ai probleme suni la DSP.ei te pun sa suni la Ambulata.Ambulanta sa suni la DSP si asa mai departe si poate dupa ceva scandal reusesti sa fii testat.
De ce sa nu blocam serviciile de urgenta cu non-urgente? Apoi, daca se poate, sa si aparem la tv, spunandu-ne of-ul si blamandu-i pe neprofesionistii astia de care putem muri…
,, măăăăăă de ce sunati la 112 sa deranjati ambulanta si dsp ul cand sunt atatea firme de pompe funebre “ d le Borcea si Venter poate ca omul e platitor de taxe si biruri pt aceste servicii ,daca ,,iobagul” este pozitiv si nu are cu ce se deplasa calculati cati contacti ar avea pana la un centru de testare ,
-
Calculeaza tu cati pot muri din cauza faptului ca ambulantele sunt trimise la “scobit” in nas, in conditiile in care exista in judet, o ambulanta la aprox 25000 locuitori. Platitor de taxe ce esti…
-
,,oradeanu’ “ DSP ul si Ambulanta au in dotare o gramada de auto. care poate sa se deplaseze la testat nu folasite autospecialele de prim ajutor ,la asta nu s a gandit nimeni nici dl.Carp care este in campanie
-
Angajații de la ambulanță sint epuizați, sint putini și au un număr mare de infectați între ei.De angajat nu se angajează, mai avem puțin și rămânem și fără acest segment important.
-
-
Pretul testelor PCR este scandalos de mare, diferentele de tarif intre diferite laboratoare sunt inexplicabile.
Cei care au minim pe economie cum fac sa plateasca un test intre 230 si 390 de lei?
Partea trista ca e doar inceputul sezonului rece, pana in aprilie ne dilim toti cu balbaielile autoritatilor si consecintele socio-medicale ale aceste pandemii.
Asta e efectul pshihozei induse de presari si de sistemul medical alarmant si mincinos acum trageti ponoasele. Ati băgat populatia in panica cu cifrele voastre mincinoase si voi vecinilor la fel refuze tot la 10 minute doar asta auzi covid covid morti ,ba copiilor li se întărește constant la radio si tv ca sunt niste superi eroi băieți de ei…adulții mare parte suferă de atacuri de panica de ce,pt ca niste jegosi platiti sa umfle cifre in interesul celor care profită de situația creată tot de ei
Nici inainte de covrig nu s-a raspuns la apeluri de 112. Te-au resunat dupa o ora……