Profită de portiţele legale, uneori şi în complicitate cu medicii. Legea nu exclude posibilitatea ca pe lângă cele 12 luni cât sunt plătiti de stat să-şi caute un loc de muncă să aibă dreptul şi la trei luni de concediu medical în cuantum de 80% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni. Aici este „cheia” îmbolnăvirilor în timpul perioadei de şomaj.
Fenomenul tinde să devină unul semnificativ, chiar dacă în alte părţi ale ţării ,medicii care au dat concedii pentru boli închipuite au fost sancţionaţi. La Agenţia de Ocupare şi Formare Profesională Bihor sunt înregistraţi lunar 100 de şomeri în concediu medical.Unii au concedii de câteva zile, alţii câteva săptămâni. „Chiar în această lună avem o persoană căreia trebuie să-i plătim aproximativ 4.000 RON”, spune directorul adjunct al AJOFM Bihor Daciana Nica.
Bihorul nu are şomeri de lux. Aceasta deoarece cea mai mare indemnizaţie de şomaj pe care o primeşte în acest moment un bihorean este de 869 RON. „Indemnizaţia de şomaj, de bază este 450 de Ron, la care se adaugă procent din veniturile pe ultimele 12 luni. Noi nu avem aşa-zişi şomeri de lux şi mi-e greu să cred că există. Pentru a primi indemnizaţii de şomaj de 7.000 de RON ar trebui să ai salariu de 65.000 RON. În Bihor, cele mai mari indemnizaţii le au şomerii care provin din rândul angajaţilor BCR şi Romtelecom fiindcă acolo au fost salarii mari ”, spune directorul adjunct al Agenţiei Judeţene de Ocupare şi Formare Profesională Bihor, Daciana Nica. Directorul Daciana Nica confirmă însă că în fiecare lună peste 100 de şomeri apelează la concediu medical. „În acestă lună plătim un venit de 4.000 de RON pentru o astfel de persoană. Concediul medical se plăteşte în funcţie de venitul pe ultimele şase luni. Dar sunt şi cazuri în care oamenii îşi iau concediu medical şi întrerup şomajul numai câteva zile”,a adăugat directorul adjunct al AJOFM Bihor. În Bihor sunt înregistraţi 12.841 şomeri. În luna martie, în Bihor figurau 10 persoane care aveau indemnizaţii de şomaj peste 1.000 RON.
FACT BOX
Cum se calculează?
Indemnizaţia de şomer este calculată astfel: indemnizaţia de bază- 75% din salariul minim brut pe ţară, la care se adună, în funcţie de vechime, o cotă procentuală din media veniturilor realizate de persoana în cauză în ultimele 12 luni. Cotele procentuale sunt diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!