Cifrele indică o scădere uşoară a infractiunilor penale săvârşite de copiii cu vârsta între 14 şi 18 ani. Mai mult, există date potrivit cărora copiii de grădiniţă care au fost implicaţi în activităţi împreună cu politistii au un comportament mai bun la şcoală şi nu se feresc să apeleze la oamenii legii pentru sfaturi, ajutor sau pentru a anunţa posibile nelegiuiri.
Cifrele arată că în 2008, infracţiunile penale comise de copii cu vârsta între 14 şi 16 ani au fost în număr de 105, în timp ce în 2009 acestea au scăzut la 80. Tot în 2008, copii cu vârsta de 16 – 18 ani au comis 270 de infracţiuni penale, dar în 2009 numărul faptelor penale comise de copiii de această vârstă a scăzut la 141.
Şi în 2010, numărul infracţiunilor penale comise de copii are şanse să fie mai mic decât cel din 2008, în primele nouă luni din acest an înregistrându-se 83 de infracţiuni penale comise de către cei cu vârsta între 14 – 16 ani şi 198 de fapte penale săvârşite de copii între 16 – 18 ani.
Zilele acestea, poliţiştii Ioana Indrieş şi Flavius Iova derulează proiectul „Săptămâna prevenirii criminalităţii”, împreună cu ceilalţi colegi din compartimentul lor, dar şi cu colegii de la Centrul Antidrog, plus alţi reprezentanţi ai mai multor instituţii şi organizaţii nonguvernamentale. Şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur, i-a îndemnat pe copii chiar din prima zi a acestei acţiuni să nu stea deoparte ci să comunice cu poliţiştii, dacă vor să nu sufere nici ei şi nici colegii lor.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!