În plus, Judecătoria Oradea l-a obligat pe Geza Robert Horvath să plătească daune materiale de 1300 de lei, deși păgubitul calculase că bunurile furate valorau 21.000 de lei. „Am sustras scule, dar nu toate cele menţionate de persoana vătămată”, a mărturisit hoțul, care a explicat că un aspirator pe care l-a luat era stricat, deci valora mult mai puțin decât cei 1.000 de lei invocați de păgubit, iar de alte lucruri nici nu s-a atins.
Instanța a mai observat că păgubitul nu a dovedit că deținea bunurile despre care pretindea că i-au fost furate. Astfel, judecătorul de caz a calculat doar cât au costat sculele pe care Horvath a recunoscut că le-a furat, dar și acelea raportate la valoarea unor bunuri similare, uzate, oferite pe platformele de anunțuri.
Trei suspecți, doar unul identificat
Conform rechizitoriului Parchetului Oradea, Geza Horvath a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce, pe 24 ianuarie 2024, cu puțin înainte de amiază, a intrat în curtea centrului de zi din Oradea al DGASPC Bihor. Imaginile arată, de fapt, trei persoane care s-au dus direct la locul unde erau depozitate sculele unei firme, au umplut mai multe plase cu obiecte și au ieșit din curte pe sub gard. Singurul identificat a fost Horvath, care fusese eliberat condiționat din penitenciar în urmă cu doar două săptămâni și care a recunoscut atât acel furt, cât și pe cel comis patru zile mai târziu, în același loc și în același mod.
Firma păgubită a susținut că i-au fost furate scule în valoare de 21.000 de lei, valoare considerată prea mare de hoț, care a explicat că a luat mult mai puține lucruri.
„Am sustras scule, dar nu toate cele menţionate de persoana vătămată. Aspiratorul sustras în 28 ianuarie 2024 era defect, iar în ceea ce priveşte sculele sustrase în 24 ianuarie, nu am sustras pompa de zugrăvit, nici aparatul de sudură și nici 2 bucăţi de boloboc (…). Restul bunurilor le-am vândut, ieftin, la piaţa de vechituri”, a declarat inculpatul în fața anchetatorilor.
Cum firma nu a avut putut dovedi cu acte că a deținut bunurile ce i-au fost furate, iar cele pe care Geza Horvath a recunoscut că le-a sustras erau uzate, Judecătoria Oradea l-a obligat pe inculpat să-i plătească păgubitului doar 1300 de lei. În plus, bărbatul mai trebuie să achite 1500 de lei, cheltuieli judiciare.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în 10 zile.
Geza Robert Horvath nu este la prima întâlnire cu legea penală. El a mai fost condamnat de mai multe ori pentru diferite furturi; ultima pedeapsă, primită în 2019, a fost de aproape 6 ani și jumătate de închisoare pentru că a sustras trei biciclete din Oradea, dar și pentru alte aproape 30 de furturi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!