Curtea de Apel Oradea a amânat miercuri procesul intentat de Rodică Stănoiu contra deciziei de „colaboratoare a Securităţii” dată în 2006 de CNSAS. Stănoiu a depus două adrese la dosar, într-una susţinând că nu se poate prezenta la şedinţa de judecată fiindcă este plecată în străinătate, iar în cealaltă solicitând o amânare pentru angajarea unui apărător.
Consilierul juridic al CNSAS, Mihai Ionescu, a cerut respingerea solicitărilor apreciind că prin ele doar s-ar tărăgăna procesul. „La dosar sunt cel puţin patru delegaţii avocaţiale. Măcar unul din avocaţi puteau să vină la Oradea, dacă s-ar fi vrut. Plecarea în străinătate nu este motiv suficient pentru amânare, în condiţiile în care nu a precizat scopul plecării”, a afirmat Ionescu.
Expertiza esenţială
Juristul CNSAS a mai apreciat că se încearcă de fapt amânarea expertizei grafologice dispuse de Curtea de Apel Bucureşti şi menţinute de Înalta Curte. Ori pe expertiza grafologică se bazează verdictul CNSAS care o acuză pe Stănoiu de colaborare cu Securitatea şi întocmirea a 51 de note informative semnate conspirativ «Sanda».
„Dacă reclamanta ar dori aflarea adevărului, n-ar avea motiv să se opună expertizei. În schimb, a apelat la tertipuri pentru a amâna expertiza”, a mai arătat Ionescu. Ca urmare, consilierul juridic al CNSAS a cerut continuarea procedurii.
„Documentele dorite de CNSAS pentru expertiza de comparare cu notele scrise de «Sanda», trebuie semnate înainte de a fi depuse la dosar, de reprezentantul CNSAS, de judecător şi de Rodica Stănoiu sau de avocatul ei, pentru a nu putea fi schimbate până la expertiză. Dacă una din părți nu vrea sau nu poate să le semneze, se face o încheiere în care se specifică acest lucru”, a arătat Ionescu.
În ciuda observaţiilor, completul Curţii a admis amânarea cerută de Stănoiu, programând următorul termen pe 8 septembrie, însă i-a cerut Rodicăi Stănoiu dovada plecării în străinătate.
Până acum există două expertize extrajuridicare care atestă că scrisul din notele informative semnate de Sanda ar corespunde cu scrisul din declaraţiile de avere, de interese şi de necolaborare cu Securitatea, ale Rodicăi Stănoiu.
Comparaţie contestată
Ex-ministru al Justiţiei a obţinut în instanţă efectuarea unei expertize judiciare, cerând însă compararea cu scrisul dintr-o serie de acte de la fostul ei loc de muncă. „De la început am contestat autenticitatea documentelor respective, însă instanţa civilă a aprobat expertiza care a arătat, deloc surprinzător, că sunt scrisuri diferite”, a precizat Mihai Ionescu.
CNSAS deţine însă documente de la Organul de Paşapoarte, dintre anii 70- 80 şi chestionare completate de Rodica Stănoiu, care urmează să fie comparate cu notele semnate «Sanda», aşa cum a aprobat Curtea de Apel Bucureşti. Cum aceste documente şi notele informative sunt din aceeaşi perioadă, Stănoiu nu ar mai putea susţine că şi-ar fi schimbat scrisul de-a lungul timpului.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!