Societatea Selina ne-a remis vineri după-amiază un comunicat ce se doreşte a fi în fapt o interpelare la adresa preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle. E deja de notorietate conflictul dintre capul administraţiei publice judeţene şi constructorul Beniamin Rus – patronul Selinei – şi, scară extinsă, contrele din ce în ce mai dure şi la scenă deschisă dintre Ţîrle şi vicepreşedinţii CJ, Alexandru Kiss (UDMR) şi Dumitru Voloşeniuc (PNL).
Iată ce declara Radu Ţîrle dintr-un interviu publicat în luna ianuarie de către JB, afirmaţii relevatoare pentru atitudinea sa faţă de societatea controlată de Beniamin Rus: „Firma Selina are o atitudine greşită faţă de ceea ce înseamnă lucrări publice. Ei cred că li se cuvine totul. Eu spun că nu li se cuvine totul, aşa cum nu i se cuvine totul niciunei firme. Pe piaţa lucrărilor publice trebuie să-şi găsească locul toate firmele (…) Nu mai vreau monopol în judeţul Bihor. Asta eu hotărăsc şi legea îmi dă dreptul să decid!”.
Ca reacţie la spusele lui Ţîrle, în urmă cu aproape două săptămâni, Beniamin Rus îl numea pe Ţîrle un „mic dictator”. Constructorul Rus îi reproşa capului CJ că, sub pretextul intenţiei de a pune capăt „monopolului Selina”, în realitate s-a implicat direct, favorizând o firmă – Asfamixt – la licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean. Mergând pe principiul vaselor comunicante, în acest context dezavantajată ar fi tocmai Selina! Tocmai acest aspect îl evidenţiază constructorul bihorean, prin interpelarea pe care o redăm mai jos:
Întrebări
„Având în vedere că până la această oră conducerea Consiliului Judeţean Bihor şi dl. Preşedinte Radu Ţîrle nu au binevoit să ne pună la dispoziţie informaţiile legate de atribuirea către firma Asfamix a lucrărilor de deszăpezire a trei sectoare din judeţul Bihor, cu toate că am solicitat prin adrese scrise acest lucru, suntem obligaţi să ne adresăm prin intermediul mass-mediei domnului Radu Ţîrle pentru a aduce la cunoştinţa opiniei publice modul în care a fost adjudecată deszăpezirea pe drumurile judeţene. Îl rugăm astfel pe domnul Radu Ţîrle să răspundă punctual la următoarele întrebări:
1. Aveți informații dacă şi în alte judeţe licitaţia pentru deszăpezire a fost împărţită pe sectoare, aşa cum aţi procedat dumneavoastră?
Din informaţiile noastre, celelalte judeţe nu numai că nu au făcut acest gen de împărţire, dar au şi organizat licitaţii multianuale pentru deszăpezire, pentru mai o bună organizare şi asigurarea operativităţii lucrărilor de deszăpezire, cât şi pentru crearea posibilităţii dotării firmelor respective cu utilaje specifice performante. Acest mod de gândire a unor preşedinţi cu adevărat responsabili de consilii judeţene nu are ca efect crearea unor monopoluri, ci dimpotrivă, asigurarea unei continuităţi absolut necesare în acest domeniu.
2.Puteți să ne informaţi care este preţul la transport al firmei Asfamix?
Solicităm răspunsul la această întrebare, deoarece în cadrul licitaţiilor respective nu s-a dat citire intenţionat acestuia, tocmai pentru a se putea interveni ulterior la oferta firmei care a fost declarată câştigătoare.
3. Puteţi să ne spuneţi dacă actele care lămuresc aceste probleme fac parte dintre cele care sunt închise şi sigilate în biroul (seiful) dumneavoastră personal?
4. Credeţi că pentru această atribuire ilegală a deszăpezirii către firma Asfamix ar fi trebuit să vă daţi demisia de onoare ?
Pentru corecta informare a opiniei publice, punem la dispoziţia acesteia datele financiare concrete legate de licitaţii din care rezultă că oferta Selinei a fost cea mai bună din punct de vedere tehnico-financiare”.
Pe sectoare
Precizăm că, sub preşedinţia lui Radu Ţîrle, firma Asfamixt a câştigat trei sectoare de dezăpezire din Bihor – Aleşd, Marghita şi Tinca – iar Selina zonele Beiuş şi Oradea. Recent, Rus arăta că Asfamixt nici nu s-a prezentat pentru licitaţia din zona Beiuş. „Pentru zona Beiuş firma concurentă nici nu s-a prezentat, pentru că era de lucru”, a punctat şeful Selina.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!