Unităţile şcolare se pot înscrie în programul Eco-Şcoala în perioada 15 septembrie 30 noiembrie. Pentru acest lucru trebuie completat un formular, realizarea unei documentaţii şi achitarea unei taxe, iar după 2 ani şcolari de activitate, în urma unei evaluări, se acordă statutul de eco-şcoală şi Steagul Verde.
Conform statisticilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor, în anul şcolar 2008-2009 s-au înscris şapte unităţi de învăţământ licee, grădiniţe şi şcoli. „S-au înscris Liceul Teoretic Lucian Blaga Oradea, Grup Şcolar Andrei Şaguna Oradea, Colegiul Tehnic Vadu Crişului, Şcoala cu clasele I-VIII C-tin Şerban din Aleşd, Şcoala cu clasele I-VIII A. Iancu Oradea, Şcoala cu clasele I-VIII Păgaia şi Grădiniţa cu Program Prelungit Voinicel Oradea. Acesta din urmă fiind şi singura unitate de învăţământ din Bihor care are arborat Steagul Verde şi statul de eco-grădiniţă”, a precizat Ovidiu Dăescu, directorul coordonator al APM Bihor.
Informaţii suplimentare despre înscriere, realizarea documentaţiei, raportarea şi evaluarea, se găsesc pe site-ul Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie Bucureşti (www.ccdg.ro).
Ecologi de mici
Eco – Şcoala este un program pentru managementul mediului şi certificarea şcolilor care-l implementează, coordonat la nivel internaţional de Fundaţia de Educaţie pentru Mediul Înconjurător (FEE), ce reuneşte 62 de organizaţii, din 55 de ţări, care acţionează la nivel naţional în domeniul educaţiei pentru o dezvoltare durabilă. În România, Programul Eco-Şcoala a debutat în anul 1999 cu doar 5 şcoli pilot, ajungându-se în 2009 la 424 unităţi şcolare. „Prin acest proiect se urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a copiilor privind problemele de mediu, dezvoltarea spiritului civic şi a capacităţii elevilor de a lua decizii, legături cu şcoli din România şi din lume, valorificarea deşeurilor reciclabile şi amenajarea spaţiului verde din jurul şcolii”, a concluzionat directorul coordonator al APM Bihor.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!