Inspectorii şcolari Radu Mazilescu şi Dorel Luca au prezentat noutăţile examenului de bacalaureat.
Astfel, unul dintre examinatori va fi profesorul care a predat la clasă, examenele fiind organizate în şcoli şi nu în centre speciale de bacalaureat.
„În acest fel nu se vor schimba ierarhiile”, a explicat inspectorul Mazilescu.
O altă noutate este că la competenţele lingvistice la limbile moderne vor exista trei probe: una scrisă, cu o durată de maximum 90 de minute, o probă orală, de 15-20 de minute şi o probă de înţelegere a unui text audiat, care va dura 20 de minute, după care candidatul va trebui să convingă comisia că a înţeles textul ascultat.
Echivalări
De asemenea, „elevii care au obţinut certificate de competenţă lingvistică gen Toeffl sau Cambridge nu vor mai susţine evaluarea la limbile moderne, pentru că îşi vor putea echivala certificatele de competenţă lingvistică. La fel se va întâmpla şi cu cei care deţin certificate de tip ECDL (Certificatul European de Operator pe Calculator) la proba de evaluare a competenţelor digitale”, a anunţat Dorel Luca, inspectorul şcolar general.
„Candidaţii respinşi sau neprezentaţi din seriile anterioare, care au ratat înscrierea din luna decembrie, vor putea să se înscrie la examenul de bacalaureat pentru sesiunea specială din 31 mai – 5 iunie, ori pentru cea din luna august”, a mai spus inspectorul general Dorel Luca.
Crina Dobocan
Liceenii, în febra examenului de bacalaureat
Citiți principiile noastre de moderare aici!