În prezenţa acesteia, dar şi a altor şefi de instituţii subordonate Ministerului Apele şi Pădurilor, a prefectului judeţului şi a altor reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Bihor a avut loc inaugurarea noului sediu al Gărzii Forestiere Oradea situat pe strada Andrei Mureşanu nr. 20.
„Garda Forestieră Oradea şi-a desfăşurat până acum activitatea în spaţii închiriate mai mult sau mai puţin potrivite pentru o instituţie publică. În urmă cu câteva luni, mai precis la sfârşitul lunii iunie, am încheiat achiziţionarea acestui sediu care corespunde pentru ca angajaţii noştrii să îşi poată desfăşura activitatea în condiţii normale, dar şi pentru publicul larg care ia contact cu instituţia noastră”, a precizat Maria Antal, inspector şef al Gărzii Forestiere Oradea.
Suma cu care a fost achiziţionat noul sediu al Gărzii Forestiere Oradea se ridică la 2.286.650 lei. Imobilul, în care îşi desfăşoară acum activitatea cei 47 de angajaţi ai instituţiei, a fost cumpărat printr-o achiziţie directă de la o persoană fizică şi anume Laura Nistreanu.
Investiţii în Bihor
Situaţia Barajului Leşu precum şi noul Cod Silvic a fost printre temele dezbătute la conferinţa care a avut loc apoi la sediul Prefecturii Bihor.
„Vreau să-mi îndrept atenţia situaţiei Acumulării Leşu. Vom fi prezenţi azi şi la Barajul Leşu pentru a vedea cum se prezintă acum această acumulare. În prezent suntem la nivel de autorizaţie de construcţie. Licitaţia de finanţare care s-a început în 30.09. 2017 va fi finalizată în curând, urmând ca până la sfârşitul acestei luni să fie depusă la Ministerul Apelor şi Pădurilor. Valoarea contractului de finantare este de 32 milioane de lei, iar finalizarea execuţiei lucrării fiind prevăzută la finele anului 2019. Cu sprijinul Ministerului am reuşit să realizăm mai multe lucrări printre care amenajarea Crişului Repede în Oradea, ecologizare Crişului etc”, a spus Dorel Dume, directorul Administraţiei Bazinale de Apă „Crişuri”.
Radarul pădurii dezvoltat
„Din 2014 şi până în prezent am reuşit să încheiem tot ce înseamnă coerciţie pe păduri, adică Radarul pădurii funcţionează împreună cu sistemul 112, şi funcţionează chiar bine. El trebuie dezvoltat. Astfel că am reuşit să încheiem un protocol cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi până la sfârşitul anului 2018 va fi gata, urmând ca în prima parte a anului 2019 să fie testat. Acesta este un lucru foarte important pentru că nu mai depindem de licitaţii, de contestaţii, de seriozitatea sau neseriozitatea unor firme”, a precizat ministrul Pană.
Criza lemnelor pentru foc a fost o altă temă dezbătută de Doina Pană. „Tebuie să se înţeleagă însă că noi nu asigurăm întreaga nevoie de lemn de foc. Noi asigurăm ce-i din pădurea statului, respectiv doborâturi, rărituri şi produse de igienă. Însă tot lemnul de foc care rezultă din aceste categorii, respectiv patru milioane de metri cubi pe an, trebuie să merargă tot la populaţie, fără să mai existe speculă în domeniu”, a spus Ministrul Apelor şi Pădurilor.
În acest sens se doreşte ca la această categorie de produse -de igienă şi rărituri- să nu se mai liciteze pe picior, pentru ca lemnul de foc să ajungă direct la populaţie, fără a putea fi revândut. Buşteanul care a rămas urmând a fi licitat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!