Operatorul serviciului public de salubrizare SC RER Vest SA și reprezentanții asociațiilor de proprietari „Sovata 103”, „Smochinul”, „Tico” și „Xena” au transmis propuneri în scris, în urmă perioadei de consultare publică.
5 fracții de colectare separată
Acestea sunt: deșeuri reziduale, deșeuri biodegradabile, deșeuri reciclabile – fracția hârtie/carton, deşeuri reciclabile – fracția plastic, metal și ambalaje de sticlă.
Operatorul și utilizatorul sunt obligați să încheie contracte de prestări servicii de salubrizare în vederea colectării separate pentru 5 fracții, operatorul dotează utilizatorii cu mijloacele necesare colectării separate: recipiente de plastic de 240l/120l/60l sau mai mici și saci de plastic personalizați. Ghidul de reciclare poate fi consultat AICI.
De asemenea, orădenii au la dispoziție 100 de puncte de colectare pentru textile, care sunt amplasate în spații publice din Oradea, și pot fi folosite în mod gratuit.
Tariful penalizator pentru separarea incorectă
Primăria avertizează populația că „deșeurile reciclabile, respectiv cele biodegradabile care în mod vizibil prezintă un grad mare de impurificare se colectează obligatoriu de către operator într-un flux separat ca și deșeuri municipale amestecate, fiind sub incidența tarifului penalizator pentru separarea incorectă a deșeurilor municipale. În acest sens, există o procedură clară de lucru privind constatarea, controlul, sancționarea și aplicarea tarifului penalizator”.
Astfel, procedura prevede ca la prima verificare să se aplice pe recipientul neconform un mesaj de avertizare și atenționare, iar la a doua verificare se va aplica tariful penalizator și sancțiunea contravențională, pentru persoanele juridice, iar pentru persoanele fizice se va face o a treia verificare la care se va aplica sancțiunea.
Regulamentul precizează că pentru condominiile tip case colective se vor putea aplica două metode: cea a recipientelor individuale și cea a recipientelor colective.
Persoanele care au înregistrat un sediu social, dar care nu desfășoară activități economice, vor plăti tariful destinat persoanelor fizice, în caz contrar datorează tariful de salubritate stabilit pentru această categorie de utilizatori.
Agenții economici cu profil comercial și HoReCa situați în zona centrală, din lipsă de spațiu, pot opta pentru recipiente de dimensiuni mai mici (40 l) sau vor utiliza saci personalizați preplătiți și vor suporta tariful de salubritate.
„Intervalul orar de colectare a deșeurilor municipale este între orele 6.00-22.00, în funcție de trafic și de posibilitățile de acces ale operatorului la spațiile decolectare. Pentru operatorii economici, instituțiile publice și persoanele fizice și juridice din zona centrală, intervalul orar de colectare este între orele 22.00 – 6.00”, transmite primăria Oradea.
Plasarea recipientelor pe domeniul public este strict interzisă. JB – I.D.
Trimite articolul
XMarea fraiereala, urmeaza ca fiecare sa-si care gunoiul selectat la centru ca doar rer face doar transportul, fraierii fac lucrul murdar si inutil,firmele de salubritate ar trebui sa faca toata selectatea nu cetatenii ,asta sub paravanul de ecologic incarca ,sau transfera lucrul la cetateni, o mare smecherie pe munca altora!!
primaria-pedeapsa loveste din nou…
Da,nu este o problemă să colectăm separat,dar ceea ce este deranjant(spun cazul meu),este ca,cei de la RER(ma refer la angajați),la o solicitare de “cip” pt pubela ,care lipseste din cauza neglijenței personalului de pe mașini,mi-au solicitat sa merg personal la ei la sediu cu pubela,pt ca asta este solutia si punct….iar aceasta atitudine este nepotrivită si inacceptabilă!!!