Noul Cod Silvic introduce o cotă maximală de 30% de masă lemnoasă dintr-o specie ce poate fi cumpărată de către un operator sau un grup de operatori economici. De asemenea, se acordă prioritate celor din industria mobilei în achiziţia de material lemnos din pădurile ce aparţin statului. Măsura a fost prevăzută în lege tocmai pentru ca lemnul să nu mai iasă din ţară ca materie primă, ieftină, sub formă de cherestea, aşa cum o fac firme precum Schweighofer Holzindustrie, ci dimpotrivă, să fie valorificat în economia românească. Însă aceeaşi reglementare susţinută de către PSD dă posibilitatea exploatării masei lemnoase în proprietăţile de până la 10 hectare, fără obligativitatea amenajamentului silvic. Liberalii s-au opus Codului Silvic, tocmai din cauza eliminării obligativităţii regenerării suprafeţei silvice pentru suprafeţele până în 10 hectare. „Dacă s-ar fi acceptat amendamentul nostru la acest articol, am fi votat fără probleme”, ne-a declarat deputatul PNL Florica Cherecheş.
Iohannis, de neînţeles
Miercuri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat Codul Silvic în forma sa iniţială, cu 218 voturi pentru şi 95 de voturi împotrivă, respingând cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis. Acesta ceruse reexaminarea Codului Silvic, în urma unui articol introdus de PSD care prevedea că „un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie”. Aşadar, preşedintele retrimitea Codul în Camera Deputaţilor incriminând tocmai prevederea menită să pună stop monopolurilor unor firme precum Schweighofer Holzindustrie în prelucrarea lemnului, acuzate pentru generarea unor defrişări masive. Iohannis şi-a motivat decizia pe un punct de vedere trimis de Consiliul Concurenţei, care consideră că introducerea pragului maximal de 30% şi inserarea în lege a dreptului de preempţiune pentru producătorii din industria mobilei în achiziţia masei lemnoase ar fi anticoncurenţial, deoarece „sunt de natură să aducă atingere principiilor libertăţii economice şi contractuale, ca fundamente esenţiale ale economiei de piaţă”! În schimb, poziţia sa nu are nicio legătură cu ce reclamă PNL. Pragul de 30% inclus în Codul Silvic ar putea fi benefic pentru fondul forestier românesc, în situaţia în care autorităţile statului vor putea preveni formarea unor carteluri în industria lemnului. În schimb, PNL condamnă prevederea susţinută şi votată de PSD, ce riscă să genereze alte defrişări masive, fără obligativitatea amenajamentului silvic, pentru suprafeţe mai mici de zece hectare. Adică a regenerării pădurilor. Potrivit definiţiei din dicţionar, amenajamentul silvic reprezintă sistemul de măsuri pentru organizarea exploatărilor forestiere, cuprinzând refacerea, ameliorarea, mărirea fondului forestier, protecţia şi exploatarea lui raţională. Cu alte cuvinte, atunci când face amenajamentul silvic, specialistul spune câţi copaci poţi tăia astfel încât pădurea să se poată regenera. PNL s-a opus acestui articol, însă nu a reuşit să-l scoată din Codul Silvic lovindu-se de opoziţia PSD. Fostul ministru liberal pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga afirma recent că aprobarea unei legi care permite tăierea pădurilor fără documente tehnice şi fără amenajament silvic reprezintă „un atentat la siguranţa cetăţenilor şi a comunităţilor”, în condiţiile în care există peste 200.000 de hectare de păduri în zona de strictă protecţie, lacuri de acumulare, pante mai mari de 30% şi care au un rol de protecţie în caz de viituri. Este vorba despre aceeaşi Lucia Varga care, în penultima zi a mandatului său de ministru al Pădurilor, în 2014, semna un Ordin care dădea frâu liber tăierilor pentru 10.000 de metri cubi de masă lemnoasă în Parcul Naţional Retezat, teoretic pentru eliminarea unui dăunător ce afecta copacii. Măsura nu a stopat, însă, răul, ducând, în acelaşi timp, la tăierea de arboret verde, sănătos.
Cum o drege PSD?
Deputatul PSD Ioan Sorin Roman a votat Codul Silvic şi spune că Guvernul va rezolva pe viitor şi problema amenajamentului silvic pentru pădurile de până la zece hectare, în folosul micilor proprietari de pădure. Prin scoaterea amenajamentului silvic până la 10 hectare, aceştia sunt acum favorizaţi de Codul Silvic votat ieri de către deputaţi. Roman: „Luni, premierul Ponta a venit la grupul parlamentar şi s-a discutat tocmai această problemă. Până acum, micii proprietari de pădure nu puteau să îşi exploateze cota de lemn din propriile păduri, pentru că nu aveau bani de amenajamentele silvice. Va veni Guvernul cu o iniţiativă legislativă, prin care să reglementeze amenajamentele, să le subvenţioneze, astfel încât dacă se adună laolaltă mai mulţi proiectari să îşi poată aduna resursele necesare pentru amenajamente”, spune Roman, subliniind că dacă acum Codul cădea în plen, era un insucces politic pentru PSD. Potrivit lui I.S. Roman, în ţară sunt 1,2 milioane de hectare – proprietăţi forestiere până în 10 hectare, din care 700.000 sunt fără amenajament silvic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!