Proiectul de lege pentru modificarea Codului Silvic a fost aprobat, miercuri, 19 august 2020, de Camera Deputaților, cu unanimitate de voturi. Actul normativ va intra în vigoare după promulgare.
[eadvert]
„Astăzi am câștigat o luptă extrem de importantă pentru pădurile României. În urmă cu foarte puțin timp, Parlamentul a aprobat proiectul de lege de modificare a Codului Silvic. În ultimele săptămâni am solicitat, în mod repetat, colegilor mei din Parlament, să supună la vot în regim de urgență această lege, care face trecerea de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul în care nimeni nu mai stă la discuții cu aceștia. Mă bucur că mesajul nostru a avut rezonanță și că parlamentarii au înțeles că protejarea pădurilor este o prioritate dincolo de interese și calcule politice”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor și co-inițiator al proiectului de lege.
Amendamente
Noul Cod Silvic a fost adoptat cu mai multe amendamente. Astfel, furtul de arbori va intra direct sub incidență penală, indiferent de prejudiciu. Camioanele sau tirurile cu care sunt transportați arborii tăiați ilegal vor putea fi confiscate și tăierile la ras vor fi interzise în rezervațiile naturale. Avizul de transport va deveni obligatoriu și pentru: rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn și lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat. Sumele destinate pazei suprafețelor de pădure sub 30 de ha vor crește cu peste 30%.
Evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate va deveni obligatorie. Accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor și din drumurile forestiere.
Un amendament se referă la accesul cetățenilor în pădure pentru recreere, inclusiv cu bicicleta: „accesul public pedestru este permis în pădure pe răspunderea celui care intră în aceasta numai în zone amenajate, pe trasee şi poteci marcate în acest sens, pe drumurile forestiere şi în pădurile cu funcţii de protecţie predominant sociale”.
Totodată, „accesul public cu bicicleta în pădure este permis numai pe drumurile forestiere, pe potecile şi pe traseele amenajate, pe răspunderea celui care intră în pădure şi cu respectarea condiţiilor stabilite de administratorul fondului forestier/proprietar, după caz”.
Un alt amendament prevede că „şeful ocolului silvic răspunde patrimonial, în conformitate cu prevederile Legii 53/2002, pentru pagubele produse pe suprafeţele de fond forestier sau în terenurile din afara fondului forestier dacă nu sesizează unităţile de poliţie şi/sau parchetul teritorial cele mai apropiate, în maximum 24 de ore de la înregistrarea informaţiei referitoare la constatarea pagubelor”.
Ministerul Mediului precizează că va continua să implementeze măsurile asumate pentru protecția pădurilor și stoparea tăierilor ilegale. Este vorba despre implementarea noului SUMAL, aflată pe ultima sută de metri, achiziția sistemului de monitorizare cu hărți satelitare, demararea studiului științific pentru identificarea și punerea sub protecție a 40.000 de ha de păduri virgine și întărirea capacității gărzilor forestiere.
Trimite articolul
Xcodul silvic se schimba mereu iar hotii de paduri prospera si fura tot mai mult.
-
Esti un bou, si mai ceva ca activistii de mediu.