În oraș a fost forfotă de dimineață. Străzile erau împânzite de copii, unii îmbrăcați în uniforme, unii îmbrăcați comod. Unii somnoroși, alții energici. Cu toții se îndreptau spre școală, unde clopoțelul urma să sune curând pentru a marca începutul unui nou an școlar. În fața școlilor, părinții stăteau alături de cei mici, schimbând emoții și zâmbete. Unii elevi, cu ghiozdane noi și pline de rechizite, își căutau cu nerăbdare colegii, în timp ce alții priveau timid spre intrarea clădirilor care îi vor găzdui în următoarele luni. Pe măsură ce se apropia momentul începerii festivității, atmosfera devenise tot mai agitată, sunetele de pași, râsetele și vocile entuziasmate se amestecau în aerul proaspăt al dimineții de septembrie. Festivitățile au debutat, conform tradiției, cu interpretarea Imnului Național al României. Acest moment solemn a fost un simbol al unității și mândriei naționale, aducând un sentiment de respect și emoție în rândul celor prezenți.
„Dragii mei elevi, poate acum, poate mai târziu, veți înțelege că visurile nu determină locul unde veți ajunge, dar generează forța necesară pentru a vă scoate din locul unde vă aflați. Puteți să visați la stele că poate pășiți pe lună. Puteți să visați la lună că poate reușiți să urcați pe cei mai înalți munți din lume. Visați la munții cei mai înalți ca să puteți avea demnitate atunci când traversați văile eșecurilor, dar mai ales ale frustrărilor. În altă ordine de idei, dragii mei, să știți că un hoț vă poate fura un portofel, un telefon, orice, dar un lucru nu vi-l poate fura și anume inteligența. O criză poate distruge o avere, o moștenire, dar nu poate distruge o profesie. Faptul că nu aveți bani nu este relevant, pentru că oamenii sunt bogați prin inteligență. De aceea vă îndemn să investiți în ea”, le-a transmis elevilor directorul Liceului „Don Orione” Oradea, prof. Alexandru Stoica, duminică.
Mesaje de susținere
Cu prilejul debutului noului an școlar, primarul Florin Birta, alături de viceprimarii Antonia Nica și Teofil Filimon, au fost prezenți la festivitățile de deschidere organizate în diverse unități de învățământ din Oradea. Aceștia au adresat mesaje de susținere atât elevilor, cât și cadrelor didactice, punând accent pe importanța educației și pe angajamentul administrației locale de a sprijini dezvoltarea acesteia. Primarul Florin Birta a fost prezent la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, unde a felicitat elevii și profesorii, lăudându-i pentru excelența lor. De asemenea, primarul a subliniat angajamentul administrației locale față de educație, menționând că sunt în desfășurare numeroase proiecte de reabilitare și construcție a unităților de învățământ, de la creșe până la cămine studențești.
„M-am bucurat să văd atâția elevi de excepție și cadre didactice dedicate, care contribuie la performanțele acestei școli. Educația este esențială pentru viitorul Oradiei, iar administrația locală va continua să sprijine dezvoltarea infrastructurii școlare. În câțiva ani, și clădirile liceului vor arăta la fel de bine precum carnetele de note ale elevilor merituoși. Le urez tuturor elevilor din Oradea un an școlar plin de reușite și împliniri”, a transmis primarul într-o postare pe Facebook.
La deschiderea festivă a anului școlar de la Liceul „Don Orione” Oradea, care a avut loc duminică, așa cum le este tradiția, a luat cuvântul viceprimarul Antonia Nica:
„Școală de bună calitate înseamnă și a-i oferi spațiu minții de copil să creeze vers sau cuvânt, evident, privit din umbră, cu atenție. Aici intervine tactul pedagogic al domnilor profesori, care, cu blândețe aspră, ating mâna ce scrie, învățând-o, pur și simplu, carte”.
Luni, viceprimarul a participat la două festivități, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”. În discursurile sale, aceasta l-a citat pe Mihai Eminescu, subliniind că „învățătura este lumina care ne călăuzește în viață”, și a evidențiat că fericirea și împlinirea personală sunt strâns legate de o educație solidă.
Viceprimarul Teofil Filimon a ținut un discurs la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, unde și-a cerut scuze, în numele administrației locale, pentru disconfortul creat în trafic din cauza lucrărilor ample de infrastructură. A explicat că Primăria depune eforturi pentru a finaliza cât mai multe lucrări, inclusiv pe bulevardul Decebal, dar a recunoscut că uneori apar provocări neprevăzute. Deși vor mai exista anumite inconveniente din cauza lucrărilor în curs, a subliniat că aceste intervenții sunt esențiale pentru modernizarea orașului și pentru îmbunătățirea fluidității traficului.
Prefectul Dragos Marcel Daniel a ținut un discurs în cadrul festivității organizate de Colegiul Național „Onisifor Ghibu” Oradea:
„Dragi elevi, stimați părinți, onorate cadre didactice, distinși invitați, astăzi, ne aflăm aici pentru a începe un nou an școlar, un nou capitol plin de provocări, oportunități și experiențe care ne vor ajuta să creștem împreună. Pentru voi, elevii, acesta este momentul de a vă pune curiozitatea la lucru, de a vă urma visurile și bineînțeles de a învăța zi de zi atât teoretic, cât și practic. Cadrelor didactice și echipei manageriale le mulțumesc pentru dedicarea lor continuă. În urma acestei dedicări rezultatele bune nu s-au lăsat așteptate, fapt care a dus Colegiul Național „Onisifor Ghibu” în cele mai de seamă instituții de învățământ ale municipiului și județului nostru. Nouă, autorităților ne revine obligația de a investi continuu în dotarea și modernizarea instituțiilor de învățământ astfel încât procesul educațional să se desfășoare în condiții cât mai optime. Doar împreună, vom construi un mediu în care fiecare elev să se simtă apreciat, motivat și pregătit pentru viitor. Nu ne rămâne decât să pășim cu toții în acest nou an școlar cu încredere și entuziasm. Vă urez succes și un an plin de realizări frumoase! Doamne ajută!”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!