După tradiţie, Liceul «Don Orione» a deschis seria festivităţilor, salutând deschiderea noului an şcolar încă de duminică. Astfel că părinţii nu au avut nevoie de „scutire” de la servici pentru a participa, iar oficialităţile nu au fost puse să aleagă între şcolile la care au fost chemaţi. Principalii invitaţi au fost episcopul greco-catolic Virgil Bercea, prefectul Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean – Cornel Popa şi viceprimarul orădean Ovidiu Mureşan.
Preotul Mihai Fechetă, apropiat de prichindeii de la «Don Orione», a reluat de la Papa Francisc motivele pentru care şcoala trebuie iubită. „Fiindcă ne învaţă adevărul, binele şi frumosul”, a spus Fechetă subliniind însă că tot şcoala „deschide mintea şi inima asupra realităţii”. Părintele spiritual a atenţionat că în lipsa deschiderii inimii, educaţia poate să deprime şi să corupă mintea. „Întotdeauna este mai frumoasă o înfrângere curată decât o victorie murdară”, a concluzionat Fechetă în aplauzele asistenţei.
Mureşan, şprint între şcoli
După deschiderea oficiată duminică la «Don Orione», viceprimarul Mureşan s-a străduit şi a reuşit să onoreze luni trei invitaţii: la Colegiul Naţional «Mihai Eminescu», la Şcoala «Nicolae Bălcescu» şi la Liceul cu Program Sportiv «Bihorul».
La «Eminescu», edilul s-a putut convinge personal de finalizarea lucrărilor de renovare interioară. Tot la Colegiul preferat de filologi au mai participat Claudia Timfote, şefa Cancelariei Prefectului, precum şi inspectorul şcolar Ioana Codrean – cea care tocmai a predat conducerea Colegiului «Eminescu» la colega Cristina Marian.
Foarte îndrăgită de copiii din toate generaţiile, prof. Codrean a declarat că este mulţumită de faptul că părinţi care au avut elevi la «Eminescu» revin acum cu al doilea copil. „Vedem că părinţii îşi aduc şi ceilalţi copii la noi fiindcă au trecut prin experienţă bună cu primul copil elev la această şcoală – acesta este un feed-back bun pentru noi”, a spus prof. Codrean.
Dealtfel şi viceprimarul Mureşan şi-a exprimat convingerea că noua directoare Cristina Marian va reuşi să menţină cel puţin la acelaşi nivel ştacheta ridicată de Ioana Codrean. Edilul a mai amintit că anul trecut Colegiul a avut rezultate excepţionale. Calitatea actului educaţional de la «Eminescu» a mai fost reflectată şi în mesajul transmis de inspectorul şcolar general Nicolae Avram.
Bolojan, diriginte de… şantier
La rândul său, primarul Bolojan a participat luni la festivităţile de la Şcoala nr. 16 şi de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”.
Prefaţa religioasă a oficiată de un preot ortodox, urmat de rectorul Anton Cioba al Seminarului greco-catolic care a îndemnat elevii, părinţii şi dascălii, deopotrivă, „să creadă într-o lume mai bună prin Dumnezeu”.
Apoi, prefectul Claudiu Pop i-a salutat pe gojdişti felicitându-i pentru că învaţă la „unul dintre cele mai bune licee, cu cele mai bune rezultate, cu cei mai buni şi mai exigenţi profesori”.
Primarul Bolojan, după ce a subliniat şi el calitatea actului educativ de la «Gojdu», a plusat faţă de cuvântările din anii precedenţi cu un îndemn pentru gojdiştii din clasele mari de a alege facultăţi de inginerie.
„Elevilor din clasele terminale le sugerez să aleagă bine domeniul în care vor activa în viitor. În afară de tendinţele care sunt la modă în absolvirea unui profil sau altul, există o realitate: România dar şi Oradea are nevoie de ingineri şi experţi în domeniul IT”, a spus Ilie Bolojan subliniind importanţa adaptării la piaţa muncii în raport cu riscul de a se îngroşa rândurile „şomerilor cu diplome”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!