Odată cu intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2016, a Legii 227/2015, modificată prin OUG nr. 50/2015, apar noutăţi în ceea ce priveşte impozitarea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală.
„Venitul net din drepturi de proprietate intelectuală, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, se stabileşte prin scăderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut”, ne-a informat Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor.
Pot opta
Contribuabilii amintiţi anterior au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real, conform art. 68 din Legea 227/2015.
Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, plătitorii de venituri, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţa contabilă, au şi obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a plăti impozitul corespunzător sumelor plătite prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite. „Impozitul care trebuie reţinut se stabileşte prin aplicarea cotei de impunere de 10% la venitul brut”, a precizat reprezentantul Fiscului bihorean.
Impozitul reţinut se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul. În acest caz, persoana fizică va depune declaraţia privind venitul realizat până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
Contribuabilii care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală şi s-a făcut reţinerea la sursă de plătitorul de venit în cotă de 10% pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final în cotă de 16%. Opţiunea de impunere a venitului brut se execită în scris în momentul încheierii fiecărui contrcat şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia.
„Impozitul pe venit se calculează prin reţinerea la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri care au obligaţia de a conduce evidenţa contabilă, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut din care se deduce cota forfetară de cheltuieli şi contribuţiile sociale obligatorii reţinute la sursă”, a explicat Vasile Farc.
Impozitul calculat şi reţinut reprezintă impozitul final şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut. Dacă se optează pentru impozitul final de 16%, contribuabilii – persoane fizice nu mai au obligaţia depunerii declaraţiei privind venitul realizat în anul următor celui în care realizează venitul.
Contribuţii
Persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă datorează contribuţii de asigurări sociale individuale în cursul anului, sub forma plăţilor anticipate. Obligaţiile reprezentând contribuţia individuală de asigurări sociale se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuţie de asigurări sociale asupra diferenţei rezultate dintre venitul brut şi cota deductibilă de 40%.
Pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de autor, pentru care impozitul se reţine la sursă, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă de 40%.
„În anul 2016, persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală nu datorează contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri dacă realizează venituri din salarii, din pensii, din activităţi independente cu excepţia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, activităţi agricole, indemnizaţii de şomaj, creşterea copilului, etc”, a specificat purtătorul de cuvând al AJFP Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!