Cu o suprafață de cinci ori mai mare, aparatura de evaluare și investigare de la noua Unitate de Primiri Urgențe (UPU) de la Oradea se va concentra în jurul pacientului.
[eadvert]
,,Până cum câteva luni, UPU funcționa într-un spațiu util de 350 de mp. Problema majoră era că toate utilitățile necesare evaluării și investigării pacienților erau împărțite, fie la parterul spitalului, fie la etajul superior. Extinderea ca și suprafață este de cinci ori mai mare, dar funcționalitățile sunt mult mai evidente. Practic, totul este amenajat după principiul foilor de ceapă – mijlocul cepei este pacientul, este locul unde este plasat pacientul, și totul se îmbracă în jurul lui”, a declarat dr. Hadrian Borcea, medic șef al UPU-SMURD Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Oradea.
Din 1 noiembrie, Unitatea de Primiri Urgențe din Oradea își va relua activitatea în corpul de clădire reabilitat al Spitalului Județean din Oradea.
Dr. Gheorghe Carp, managerul spitalelor din Oradea, consideră că UPU de la Oradea va fi cel mai funcțional și cel mai practic din țară. Noua Unitate de Primiri Urgențe va avea în dotare, separate de celelalte, CT și Aparat de Radiologie urgență, care vor deservi numai UPU degrevând astfel Spitalul de anumite investigații. Acestora li se adaugă dotări care vor face din UPU de la Spitalul Județean de Urgență un UPU conform așteptărilor pacienților.
„Lucrările se apropie acum de final, ele sunt realizate în acest moment într-un procent de 80 – 85% și estimăm ca până la 1 noiembrie 2020, activitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean Oradea să își reia activitatea în corpul de clădire reabilitat”, a precizat managerul Gheorghe Carp.
Laborator robotizat
Noua Unitate de Primiri Urgențe se întinde pe trei niveluri. La parterul clădirii se află circuitul pentru pacienți, sala de așteptare pentru familii, zona de triaj, zona urgențelor minore pentru cei care vin singuri, zona urgențelor majore pentru cei pacienții aduși de ambulanță, zona de observare și monitorizare pentru pacientul critic, zona de igienizare cu baie și dușuri pentru pacienți, camera de telemedicină, depozitul de medicamente (dotat cu sistem informatic, care scoate medicamentul utilizat din gestiune și emite alertă la scăderea stocului).
Tot la parter, înspre strada Gheorghe Doja, se extinde actuala unitate de primire a urgențelor și se realizează noul acces pentru ambulanțe și autovehicule speciale de transport victime multiple, platforma carosabilă dedicată inclusiv staționării acestora. Este zona de acces a pacienților și aparținătorilor, registratura, zona de decontaminare, resuscitare, izolator, grupuri sanitare. Lângă al doilea acces în clădire sunt organizate vestiarele pentru personalul medical și pacienți. Pe latura sudică (înspre punctul termic) sunt amenajate camerele de gardă, camera consultații, sala de gipsare, depozite materiale, decontaminare instrumente, camera pentru telemedicină, toate așezate în jurul zonei de tratament a pacienților, a sălilor de triaj și urgențe minore și majore, zona supraveghere bolnavi critici și necritici. Tot aici au fost prevăzute sălile de radiologie, computer tomograf.
La primul nivelul, prin acest proiect se realizează structura, închiderile exterioare și conexiunea la instalațiile clădirii, în timp ce compartimentarea și dotarea cu echipamente medicale se realizează prin alte proiecte derulate de Spitalul Județean.
„La acest prim nivel ne dorim să amenajăm laboratorul, care va fi primul laborator robotizat din sistemul public din România, cu o eficiență crescută în eliberarea rezultatelor în timp scurt cu o gamă de analize cât mai mare. Aici am câștigat un proiect european pentru realizarea laboratorului robotizat.
Tot aici, în partea stângă, va fi zona de sterilizare, care va asigura sterilizarea pentru toate spitalele municipalității și care a reprezentat un efort din partea spitalului de 700.000 euro pentru dotări. Tot aici, în partea stângă, se va amenaja farmacia digitalizată a spitalului. Sperăm ca în trei luni de zile toată compartimentarea să fie gata, iar laboratorul, farmacia și sterilizarea să funcționeze”, a declarat dr. Gheorghe Carp.
La ultimul nivel al extinderii se realizează un amfiteatru pentru 175 de persoane şi o zonă de vestiare pentru 200 de persoane, o sală de curs pentru 30 de persoane, destinate studenților și rezidenților. Pe suprafața nouă propusă se va amenaja zona administrativă a UPU, cu secretariat și patru birouri, depozite, camera tehnică pentru echipamentele de utilități.
Energie regenerabilă
În plus, între clădirea nouă și cea existentă s-a amenajat o terasă verde.
Finisajele interioare și exterioare ale clădirii vor fi specifice unor unități spitalicești moderne. Prin concepţia iniţială a clădirilor privind configurația, procentul de vitrare, alcătuirea elementelor de construcție perimetrală, cât și prin modul de alcătuire a detaliilor, s-a urmărit limitarea pierderilor de căldură și reducerea consumului de energie.
„Se va utiliza sursa de energie regenerabilă, cu sistem de încălzire în pardoseală. Căldura din subteran este captată prin intermediul unui sistem de spirale introduse în piloți, realizate odată cu armăturile acestora. Termoizolarea se realizează cu vată bazaltică, compartimentare pe structură ușoară”, a mai precizat dr. Carp.
51,3% din lucrări sunt cofinanțate de Ministerul Sănătății, în cadrul proiectului intitulat „Reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar, împrumut BIRD (Banca Mondială)”, iar Municipiul Oradea contribuie cu 48,7% din valoarea lucrărilor. Contractul de lucrări în valoare de 21.224.468,71 lei fără TVA a fost semnat în decembrie 2018, iar durata de execuție este de 24 de luni.
După finalizarea lucrărilor din acest contract, municipalitatea va continua investițiile la Spitalul Județean: pentru extinderea pe latura vestică a ambulatoriului și reabilitarea termică a corpului principal de clădire în baza a două finanțări prin Programul Operațional Regional, respectiv prin fonduri RO-HU: un computer tomograf, un AngioCT, un SpectCT, un sistem de telemedicină, un aparat radiologie și o ambulanță. Spitalul Clinic Județean, la rândul lui, a obținut o finanțare din fonduri transfrontaliere pentru achiziționarea unui laborator robotizat, unic în țară într-un spital public.
De la începutul lunii iulie, activitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean Oradea s-a mutat în cele 43 de containere modulare, amplasate pe platforma din fața Spitalului Județean. Acestea au fost dotate cu toate facilitățile necesare desfășurării actului medical în bune condiții, respectiv cu aparatură de specialitate, cu aer condiționat și restul utilităților.
Trimite articolul
XEu sunt supi
Nu se spune nimic despre marirea numarului de cadre medicale pe tura, ca tot cu orele vom sta pana ne vine randul, am dubii ca se mari numarul lor din moment ce sunt platiti din bugetul primariei.
Degeaba este cea mai moderna daca nu se schimba si comportomentul personalului .
-
Corect, foarte bine puntat !!!!!
se cheltuie f. multi bani cu spitalele iar eficienta ramana la fel .
-
Hai sa nu mai cheltuim, ca nu-ti da tie indicatorul …. pardon, indicatia de la partid! Cum masori tu eficienta aia? Si de e asa, ca avem “eficienta” mica, n-ar fi bine sa ne dotam cu niste aparatura moderna, sa ne creem niste conditii de sec. XXI, ca s-o putem creste?! N-ai vrea tu sa faci din rahat bici?!
-
Cand stau 2 ceasuri după un medic să citească un film despre ce eficientă vorbim.Daca nu se suplimenteaza personalul medical nu va fii eficient.N-a politizat nimeni…dimpotrivă văd că dumneavoastră încercați cu provocări fără sens.
-
Pana mai ieri ma bucuram de noua constructie, dar am aflat pe pielea mea ca unii dintre oamenii care lucreaza acolo strica totul!-scriu asta, din postura de bolnav care a apelat 112 si a fost dus prin hartoape, cu sirenele urland- eu eram la riscul de a face infarct-il puteam face pe acel drum pana la UPU.
O parte a personalului medical la UPU lasa de dorit, nu toti, dar prea multi ptr un serviciu de urgenta!- pornind mai ales de la faptul ca, in cazul meu, am fost destul de precauta, cu bagaje facute de mai mult timp, ptr ca banuiam ca risc sa patesc, o situatie medicala urgenta -DAR CULMEA! mi-am carat singura geamantanul cu cele necesare, plus geanta cu acte, etc-pana la ambulanta!!! E posibil asa ceva??? Venisera sa ma ”salveze” 5 barbati tineri, toti inalti si puternici si eu mi-am carat singura bagajul(si mica si slaba…si f.bolnava!). Iar in UPU-degringolada totala, mi-au prins o linie venoasa-dupa ce au lasat o voluntara care nu facuse asta niciodata sa isi incerce norocul pe venele mele, oricum slabe-si care trebuiau sa fie pastrate pe cat posibil, fiind intr-o situatie precara, intr-o situatie de urgenta majora in care aveam nevoie de vene intacte-macar, nu sa fie distruse de cei de acolo. Iar linia venoasa prinsa pana la urma, cu branula fixata de un cadru medical ce se pretindea cu experienta-a fost si ea compromisa. a trebuit sa se renunte la ea a doua zi, ptr ca aparuse edem local important si ma durea!!!
Rusine sa le fie ptr chinul de 4 ore de la UPU la care sunt supusi pacientii aflati intr-o situatie critica adesea(asta am trait eu), frigul din interior, pe care il simti dupa 4 ore de stat pe paturile lor mobile, cu aer conditionat pornit-ceea ce nu e rau, dar nu sa stai 4 ore, nemiscat, rugand infirmierele sa te duca la baie, ca sa nu faci(la propriu) in pat si ele sa vina…cand vor muschii lor! Iar medicii….prefer sa ma abtin ptr ca nu as avea ce sa laud sau sa evidentiez la cunostintele medicale(asta e f.f.f grav) plus saloanele mizerabile intr-un spital pe care abia acum s-au gasit sa il renoveze, in pandemie.
Mizerabile conditii pe sectie. Rusine! Am semnat ca plec si am platit o alta consultatie, intr-o clinica privata(singura data cand banii platiti, f. multi, au fost, cat de cat justificati, ptr ca pana atunci si pana la a apela la UPU-platisem(f.mult) ptr una din celealte 2 consultatii la cabinete particulare si rezultatele acelor consultatii au fost ca am ajuns la Urgenta, ptr ca eram intr-o situatie de urgenta maxima-nu aveam alta solutie!!! Si cine stie cand o sa mai apara o asemenea situatie, in cazul meu?
Oradea nu are decat cativa medici de calitate, foarte putini-in rest, doar ifose. Sunt f.f.f. dezamagita ptr ca realizez ca putem intr-adevar muri , din cauza unora dintre cei obligati sa ajute sau macar sa nu faca mai rau bolnavilor! Daca un medic nu este capabil sa trateze foarte bine pacientii din spital, sa plece . Iar daca, in sectorul privat iau bani (multi!) doar ptr ca au un spatiu dichisit-sa plece , sa faca altceva!
Rusine, rusine, rusine!
-
-
O ieșit Legea Mirosurilor?
Bravo
Nu mai spargeți semințe pentru cã este covid.
Lipseste la fatada culoarea rosie ca sa avem tacimul complet. Mai sa fie, cum sa nimerit . . . . !
-
S-a nimerit ca esti un oltean prost, da’ cu impresii! Verdele este o culoare specifica, foarte des folosita in spitale. Da’ no’, la voi in Oltenia le puteti vopsi in rosu galben si albastru, sa va simtiti mai romani ca altii. Aaaa, omisesem ceva: nu prea aveti ce vopsi!
-
Cum “sa” nimerit sa fii agramat?
Tot in Cluj trebuie mers daca ai ceva probleme. Medicii buni si specialistii pleaca din oras. Degeaba cladirea e mare si ai aparturi si stai cu orele pana te baga cineva in seama. Dar de medici noi sa mariti numarul lor nu spuneti nimic. Puteti face o cladire de 100 de etaje daca tot doi medici sunt pe tura
-
Da, perfect adevarat ce spui. Oradea nu are cadre medicale 100% competente, nu in specialitati vitale(Cardiologie, Oncologie, Pediatrie, Endocrinologie, Psihiatrie) Problema este ca sunt situatii cand boala nu iti da timp sa cauti programare la Cluj. Asta e trist ptr oradeni, foarte trist , chiar sumbru, as zice.
Eu n-as critica, voi lauda ce s-a realizat, am observat si locul de aterizare a elicopterelor, Oradea oras la extremitatea vestica a tarii merita un UPU de nivel european. In privinta personalului n-am ce critica, as dori ca cei care critica sa se puna in locul celor care zi lumina vad si repara oameni cu afectiuni sau accidente grave. Poate apartinatorii care ajung pe acolo vor sa fie mangaiati pe cap. Am trecut pe la UPU ca apartinator si nu m-a imbrancit si injurat nimeni, mi s-a parut un comportament normal pentru un asemenea “asezamant”, ceea ce nu inseamna ca se mai semnaleaza iesiri din tipar.
-
Cand vei fi pacient, atunci iti astept parerea, ok? Eram ca si tine pana acum o luna, aparam totusi niste realizari in Oradea dar, exista o expresie care tot in Romania s-a nascut:”Frumoasa tara, pacat ca e locuita”-cam asa ceva gandesc eu acum despre UPU si o anume sectie din spital, nu o sa spun care, dar bine ca am scapat cu viata!
-
Si daca cineva poate spune ca asa e la inceput, mai sunt si scapari si greseli-le raspund ca aceste greseli, TOCMAI LA SERVICIUL DE URGENTA,le platesc unii oameni cu viata lor sau cu suferinta!Dupa prima mea experienta de solicitare a Urgentei (dupa o viata de cativa zeci de ani, nu foarte putini) am ramas cu un gust amar si cu spaima ca voi fi silita sa apelez din nou la ei, boala nu face concesii nimanui si nu asteapta ca UPU Oradea sa nu mai faca greseli si sa actioneze ca niste profesionisti ce se pretind.
-
PS…si evident, asa cum am mai scris, nu doar UPU e dezamagire ptr mine, e si sectia de unde am plecat sub semnatura si acei medici care mi-au marcat negativ viata si chiar evolutia-mai exact, involutia bolii.
Cladire frumoasa dar personal in mare parte incompetent. Ti se administreaza o perfuzie, dupa care esti trimis acasa fara sa ti se dea analize sau ceva lamuriri. Nu aveti nimic!!! Dupa ce ai fost dus in stare de lesin. INCOMPETENTA PE BANI MULTI!