Deşi structurile guvernamentale ar fi putut aproba deja studiul de fezabilitate pentru noua sală polivalentă a Oradiei, acest lucru nu s-a întâmplat, deocamdată. Motivul arătat de Direcţia Patrimoniu a Primăriei Oradea a fost necesitatea realizării unui studiu geodezic impus de Autoritatea Aeronautică – Romatsa. Motivul: amplasarea arenei sportive chiar lângă Aeroportul Oradea. Astfel, s-au impus măsurători precise privind regimul de înălţime, realizate printr-o expertiză făcute de o companie specializată şi acreditată de Romatsa. Înălțimea sălii va fi de 20 de metri de la nivelul solului, aceasta fiind înălțimea maximă admisă în zonă. Potrivit directorului Lucian Popa, Direcţia Patrimoniu are deja acest studiu realizat de către compania Black Light SRL Timişoara. Popa arată că acesta a fost deja înaintat Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), deţinută de Guvernul României.
O dată depus acest studiu geodezic, alături de avizele de la Mediu, Compania de Apă şi Electrica,
Compania Naţională de Investiţii ar trebui să aprobe studiul de fezabilitate. Apoi, şi Ministerul Dezvoltării Regionale va trebui să aprobe SF-ul. Procedura birocratică cere ca ulterior studiul privind sala de la Oradea să intre în comisia interministerială ce aprobă indicatorii proiectelor finanțate de Guvern, urmând ca procesul să se finalizeze cu o hotărâre de guvern, care ar trebui să fie emisă în primăvara acestui an.
Primarul Ilie Bolojan estimează că, într-o variantă fericită, lucrările la noua Sală Polivalentă vor putea debuta în a doua jumătate a acestui an. Valoarea totală a realizării acestei structuri de infrastructură sportivă este de 124 de milioane de lei cu TVA inclus. Facilitatea va fi construită pe marginea Şoselei de Centură (str. Ogorului), într-un perimetru delimitat acum de Era Shopping Park, Aeroportul Oradea şi Parcul Industrial Eurobusiness II. Practic, noua sală se va ridica vizavi de Cartierul Europa.
5.000 de locuri
Viitoarea „Polivalentă” a Oradiei va avea 5.000 de locuri, fiind construită pe un teren aferent de 7,9 ha, cu o suprafață la sol a sălii de 8.590 mp. Vor fi gradene fixe, culisante şi 100% mobile. Terenul de joc va fi construit la demisol, cu o adâncime de 8,35 de metri faţă de nivelul solului. Pe lângă terenul principal de joc, destinat competiţiilor oficiale, Sala Polivalentă va deţine şi un teren de antrenament (40×20 metri), acestea urmând să fie separate prin elemente culisante. În interior se va putea monta și o scenă pentru evenimente. Sala va beneficia de o centrală termică proprie. Facilitatea va avea și alte dotări: mai multe vestiare, sală de forță, cabinete medicale, sală de instruire, sală de antrenamente, iar la parter, în zona foaierului, se vor găsi spații comerciale și grupurile sanitare.
Proiectul prevede 659 de locuri de parcare şi spaţii destinate staţionării mijloacelor de transport în comun (autobuze, autocare). Va fi amenajată şi o staţie de autobuz pentru transportul în comun.
Dacă Sala Polivalentă reprezintă o investiţie a Guvernului, în schimb, spațiile și platformele de parcare vor fi realizate de către Primăria Oradea, care pune terenul la dispoziţie şi care va amenaja și aleile carosabile și pietonale, împrejurimile, iluminatul, spațiile verzi și mobilierul urban. Proiectant general al noii Săli Polivalente din Oradea este societatea Adest Architecture SRL Bucureşti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!