Ele au acceptat prelevarea de organe de la mama lor, care a intrat în moarte cerebrală.
Tragedia acestei familii deosebite din zona Marghita a lovit ca un traznet vineri după-amiază. Femeia, în vârstă de 42 de ani, a căzut brusc în curtea casei sale. A suferit o hemoragie cerebrală care i-a fost fatală.
Se pare că mama şi fiicele ei ştiau de faptul că prin moartea unui om aflat în moarte cerebrală se pot salva alte câteva vieţi şi mama le-ar fi zis fiicelor sale că ar accepta prelevarea de organe dacă vreodată s-ar pune problema. Fatalul a survenit cumplit de repede şi a răpus femeia, care îşi creştea fiicele singură, de la moartea soţului ei.
Ajunsă la secţia de reanimare a Spitalului Judeţean, medicii au încercat imposibilul. În zadar. Hemoragia cerebrală suferită nu a mai putut fi oprită. A fost declarată moartea cerebrală a pacientei, respectându-se protocolul strict în astfel de cazuri şi, sâmbătă după-amiaza, dr. Carmen Pantiş, coordonatorul pe probleme de transplant, a primit acceptul celor două fiice pentru efectuarea prelevării de organe în vederea transplantării acestora altor oameni care au şansă la viaţă.
“Sunt o familie de bihoreni aparte. Am rămas profund impresionată şi răscolită când le-am văzut pe cele două fiice ţinându-se în braţe una pe alta şi plângând circa două ore. Le sunt recunoscătoare în numele pacienţilor care vor primi viaţă prin transplantul de organe de la mama lor. Este un gest uman fără margini cel pe care îl fac bihorenii, acum şi prin cele două fiice”, a spus dr. Pantiş emoţionată şi de acest caz.
Cinci vieţi salvate
Operaţia de prelevare de organe a început sâmbătă dimineaţa la ora 9:00. Echipe de medici şi asistente de la Spitalul Judeţean din Oradea, coordonaţi de două echipe de experţi din Cluj şi Bucureşti au efectuat prelevarea de organe până aproape la ora 13:00.
Ficatul prelevat a fost urgent şi în condiţii de maximă siguranţă transportat la Spitalul Fundeni, la secţia prof. Irinel Popescu, unde un pacient era pregătit pentru a primi viaţă prin transplant.
Rinichii au fost duşi în condiţii de maximă siguranţă la Cluj, pentru a salva doi oameni, şi ei pregătiţi pentru a primi viaţă prin transplant, iar corneea de la ochii bihorencei au luat drumul Capitalei, la Spitalul Militar, unde alţi doi pacienţi erau în aşteptarea transplantului, pentru a li se reda vederea.
Bihorul e tot primul
Astfel, prin moartea fulgerătoare, venită neaşteptat de repede, bihoreanca în moarte cerebrală a reuşit prin cele două fiice ale ei să ajute la salvarea a cinci români, pentru care primirea de organe era vitală.
Aceasta a fost a 11 prelevare de organe de la Oradea, iar medicii de la Spitalul Judeţean, dar şi experţii din Bucureşti şi Capitală sunt impresionaţi de niveul ridicat de înţelegere al bihorenilor şi de simţul civic şi uman de care aceştia dau dovadă prin înţelegerea importanţei prelevării respectiv a transplantului de organe.
Şi cu această nouă prelevare, Bihorul continuă să se situeze detaşat în fruntea ţării, ca fiind judeţul în care se salvează cele mai multe vieţi omeneşti, prin prelevarea de organe. Asta indiferent de schimbările efectuate la vârful Agenţiei Naţionale de Transplant, mai mult sau mai puţin motivate din această vară.
Otilia Şandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!