Noul proiect de lege al pensiilor vrea să egalizeze vârsta de pensionare a femeilor cu bărbaţii. Astfel, până în 2014 vârsta de pensionare a femeilor va creşte la 60 de ani, iar pentru bărbaţi la 65 de ani, urmând ca până în 2030 atât femeile cât şi bărbaţii să se pensioneze la 65 de ani.
Pensii speciale
Proiectul aduce modificări şi în ceea ce priveşte creşterea vârstelor de pensionare pentru personalul din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale. În prezent vârsta de pensionare pentru categoriile amintite este de 55 de ani, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, urmând să crească la 60 de ani până în 2025.
Persoanele care activează în prezent în domenii care utilizează legi speciale de pensionare vor fi integrate în sistemul unitar de pensii publice. Acest principiu urmăreşte stabilirea aceloraşi obligaţii şi drepturi pentru cei care fac parte din sistemele speciale cu cele practicate în sistemul unitar.
Conform proiectului de lege, în termen de şase luni de la apariţia noii legi, toate pensiile aflate în plată la data introducerii sistemului unitar, care au fost stabilite pe baza legilor speciale, vor fi recalculate, utilizând sistemul de puncte realizat în toată perioada de activitate.
Noul proiect mai urmăreşte creşterea numărului de contribuabili la sistemul unitar de pensii publice cu persoanele care realizează venituri din profesii liberale, manageri şi asociaţii familiale. Nu în ultimul rând se încearcă descurajarea pensionărilor de invaliditate abuzive, nejutsificate medical precum şi a pensionărilor anticipate parţiale. În prezent, în România există 112.000 pensionari anticipaţi parţial.
Proiectul noii legi a pensiilor urmează să fie supus aprobării Parlamentului.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!