Hidișelu de Sus, Sântion, Oradea (pe strada Nojoridului), Tarcea, Tărcaia, Corbești (comuna Ceica), Homorog (comuna Mădăras) și Roșia sunt localitățile unde duminică, 3 martie, au izbucnit nouă incendii la vegetație uscată pentru stingerea cărora a fost nevoie de sprijinul pompierilor. Au acționat echipaje ISU de la Garda de Pompieri 1 Mai, Detașamentele 1 și 2 Oradea, Stația Valea lui Mihai, Secția Beiuș și Detașamentul Salonta. Suprafața totală afectată de arderea vegetației uscate a fost de aproximativ 40 de hectare. Ierburile au luat foc după ce proprietarii au vrut să igienizeze terenurile prin arderea deșeurilor ori a vegetaţiei uscate, nu au respectat normele de apărare împotriva incendiilor.
Pompierii atrag atenția că incendiile de vegetație uscată se pot solda cu consecințe grave. Anual, în această perioadă, pompierii militari sunt chemați să stingă nenumărate incendii provocate de arderea vegetaţiei uscate pentru igienizarea terenurilor şi pregătirea acestora pentru lucrările agricole de primăvară. Însă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, plantaţii, păduri, căi de circulaţie, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile a generat în unele situaţii, pe lângă pagube materiale şi efecte cum ar fi scoaterea din funcţiune a instalaţiilor electrice, de telefonie ori a afectat desfăşurarea în bune condiţii, a circulaţiei rutiere, periclitând siguranţa participanţilor la trafic, amintesc pompierii.
Cum se pot evita incendiile la vegetația uscată?
Ca să nu se întâmple dezastre, pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reamintesc atât oamenilor cât și reprezentanților de firme că e obligatoriu să respecte prevederile legislaţiei în vigoare.
Astfel, pentru igienizarea terenurilor prin ardere, trebuie obligatoriu să se solicite şi să se obţină acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, dar și permisul de lucru cu focul. Pompierii transmit că „emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens”.
Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri “nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”.
În plus, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
De reținut că în zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.
Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.
Pentru prevenirea unor eventuale accidente de circulaţie, urmare a scăderii vizibilităţii în timpul utilizării focului deschis, lucrările de igienizare se vor efectua în prezenţa permanentă a unei persoane în zona drumurilor publice.
Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton, astfalt, bitum, ulei etc..
Citiți principiile noastre de moderare aici!