Rabia (turbarea) este o boală infecţioasă acută, foarte gravă, determinată de virusul rabic, care afectează sistemul nervos central (creierul şi măduva spinării) atât la animale (mamifere) cât şi la oameni, spun inspectorii bihoreni, pe baza datelor de la medicii de specialitate. Boala se transmite de la animal la om prin muşcătura sau zgârâietura animalului bolnav. Animalele care pot transmite virusul rabic sunt cele sălbatice, în special vulpea şi lupul, dar şi cele domestice, cel mai frecvent pisica şi câinele.
Rabia se manifestă prin tulburări nervoase grave, exprimate prin hiperexcitaţie, agresivitate şi paralizie. Odată apărute simptomele de boală, rabia are o evoluţie rapidă, este incurabilă, ducând inevitabil la deces, avertizează doctorii, care spun că nu există tratament specific, etiologic, care să împiedice evoluţia spre deces a rabiei.
În ţară s-au semnalat mai multe cazuri de rabie la animale, în Bihor fiind înregistrate în 2013 un număr de 10 cazuri şi anul acesta – unul de vulpe, medicii roagă cetăţenii să fie atenţi.
FACT BOX:
Recomandări anti-rabie:
– Evitaţi orice contact cu animalele sălbatice.
– Supravegheaţi cu atenţie copiii şi nu îi lăsaţi să atingă niciodată animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase.
– Dacă observaţi animale sălbatice care se comportă neobişnuit, comunicaţi imediat acest fapt autorităţilor locale sanitar-veterinare.
– Aveţi grijă să nu lăsaţi expuse în exterior resturi menajere sau hrană pentru animale, deoarece acestea pot atrage animale sălbatice sau fără stăpân.
– Este obligatorie vaccinarea împotriva virusului rabic a animalelor de companie – pisici şi câini.; pentru aceasta, adresaţi-vă medicului veterinar.
– Evitaţi orice contact cu liliecii precum şi cu cadavrele animalelor.
– În cazul în care aţi fost muşcat sau zgâriat de un animal, spălaţi şi dezinfectaţi bine rana şi adresaţi-vă imediat medicului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!