În administraţia locală măsurile anticriză continuă: 60 -70 de funcţionari publici ai Primăriei urmează să rămână fără locuri de muncă. Aceasta nu este însă singura măsură pentru reducerea cheltuielilor.
„Economia a pierdut 8% dintre angajaţi, numărul de şomeri s-a dublat, iar spre sfârşitul anului 2009 a ajuns la 700.000. Toate acestea au redus puterea de cumpărare, accentuată şi de concedierile din unele companii, o parte dintre ele însoţite de plăţi compensatorii. Câteva dintre aceste companii, spre exemplu, Flamingo, Leonardo şi Pic, aflate în proces de insolvenţă, au tangenţă şi cu Oradea. E o oglindă a situaţiei economice naţionale, de care Oradea nu avea cum să scape”, a descris în câteva cuvinte situaţia economică de anul trecut primarul Ilie Bolojan. Veniturile la Primăria Oradea au scăzut în 2009 faţă de precedentul an de la 290 milioane de lei, la 220 milioane de lei.
Şi în sectorul bugetar
Şi pentru acest an se anunţă o situaţie economică critică, criza financiară urmând să cuprindă şi sectorul bugetar, unde restructurările vor continua. Alte câteva sute de mii de oameni vor fi disponibilizaţi în 2010, iar veniturile la bugetele locale vor cunoaşte un nou val de scădere, ca urmare a micşorării puterii de cumpărare, spune Bolojan. Guvernul are câteva opţiuni de reducere a cheltuielilor: anularea investiţiilor în infrastructură, în domeniul învăţământului, prin reparaţiile în şcoli, sau reducerea cheltuielilor prin zilele libere ale funcţionarilor.
Reduceri de personal
„Nu putem discuta de o relansare economică, decât după o reinvestiţie în sectorul privat. În ce ne priveşte, pentru Oradea este o provocare. Vom continua ce am făcut anul trecut, pentru reducerea cheltuielilor”, spune edilul şef al oraşului.
Va avea loc, astfel, un nou val de disponibilizări, de care nu va scăpa nici un serviciu sau direcţie din Primărie, în total urmând ca aproximativ 60-70 de oameni urmând să fie daţi afară. Primarul Bolojan speră însă ca reducerile de personal să se aplice în toate sectoarele administraţiei publice locale, nu numai în Primărie.
Conducerea administraţiei locale vrea să evite însă cazurile precedente în care anumiţi directori din Primărie au menţinut pe posturi oameni, nu în virtutea competenţei profesionale, ci datorită unor legături de rudenie. „Pentru a nu se mai ajunge la astfel de situaţii, propunerile directorilor vor fi verificate de sindicate şi de executiv”, anunţă Bolojan. Numai anul trecut personalul administraţiei publice locale a fost redus de la 968 la 735 de oameni.
Mai puţin în educaţie
Pe de altă parte, vor fi reduse cheltuielile legate de utilităţi în şcoli, grădiniţe şi licee, iar numărul de elevi va fi raportat la spaţiul disponibil. Unele unităţi de învăţământ dispun de spaţiu prea mult nefolosit, în timp ce altele sunt supraaglomerate.
Conducerea Primăriei vrea să pună în continuare accentul şi pe scrierea de proiecte, pentru obţinerea de fonduri europene.
Mălina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!