Este un produs nou revoluționar care permite liftingul (ridicarea) țesutului cutanat fără cicatrici, cu ajutorul unei intervenții minim-invazive și riscuri minime. Aceste fire se utilizează pentru a ancora țesuturile faciale moi fără a necesita tehnici de lifting chirurgical tradițional și se pot folosi pentru țesuturi căzute (ptozate), lipsite de fermitate sau pentru a asigura armonie unei fețe conturate necorespunzător sau unei fețe plate.
Cu ce se face liftingul țesuturilor lasate?
Procedura se realizează cu ajutorul unor fire absorbabile (fire monofilamentare) care prezintă zimți mici aproape invizibili sub formă de cârlige bidirecționale. Atunci când firele sunt introduse sub piele, cârligele adună țesuturile faciale moi pentru a deveni structura de sprijin a acestora. În acest mod firele întârzie îmbătrânirea pielii faciale cauzată de gravitatie și dau timpul înapoi cu câțiva ani pentru un aspect mai tânăr și reîmprospătat. Aceste fire permit de asemenea repoziționarea zonelor feței și a pomeților în poziția inițială (de dinaintea procesului de îmbătrânire), reduc sau elimină pliurile nazolabiale și ridurile bucalo-mandibulare, ridică sprâncenele, întind pielea gâtului, etc. De reținut că prezența firului în piele produce fibroza. Fibroza este necesară pentru a crea o structură de sprijin pentru țesuturile moi și exact același lucru se întâmplă în liftingul tradițional care este desigur mult mai complex, perioada de recuperare după operație este mai lungă, uneori de 25 de zile sau chiar mai mult.
Care este gradul de siguranță a aceastei proceduri? Este considerată sigură?
Da, indiscutabil; este considerată cea mai sigură procedură de lifting disponibilă.
Procedura necesită anestezie generală?
Nu, este necesară numai anestezie locală.
Acest tratament modifică expresia facială a pacientului?
Nu, procedura doar reîntinerește fața pacientului deoarece nu este o procedură de lifting tradițională şi nu modifică niciuna dintre caracteristicile naturale ale feței. Țesuturile faciale moi se repoziționează în locul inițial unde s-au aflat când pacientul era tânăr, înainte ca gravitația, acțiunea mușchilor masticatori, mimica și îmbătrânirea să le disloce în locuri anatomice diferite.
Cum se introduc prin piele aceste fire de suspensie facială?
Aceasta depinde de tipul firului de suspensie. Firul este fie introdus sub piele (hipodermic) prin intermediul unui ac subțire 21 G, fie cu ajutorul unui ac spinal.
Cât durează acest tratament?
Aproximativ 10-15 minute pentru suprafețe mici, 30-40 de minute pentru întreaga față pentru experți calificați și medici instruiți în această tehnică de tratament.
Procedura lasă cicatrici vizibile pe piele?
Pe față nu rămâne nicio cicatrice și nicio urmă a tratamentului.
Cât durează efectul firelor de suspensie?
Trei până la cinci ani, în funcție de numeroși factori: vârsta la momentul primei intervenții, stilul de viață, calitatea alimentației pacientului; dacă pacientul fumează sau nu; somn suficient sau insuficient; alcătuirea genetică a pacientului (genotipul) moștenită de la părinți; entitatea stresului oxidativ etc.
Cât timp trebuie să stea pacientul la domiciliu pentru a se recupera după procedură?
Pacientul nu este obligat să stea la domiciliu. Este mai degrabă un aspect ce rămâne la latitudinea fiecăruia. Cu toate acestea timp de câteva zile imediat după tratament este foarte important să nu se supună niciunui factor de stres zonele faciale operate, să nu se aplice presiune pe zonele corectate. Când pacientul își curăță fața în timpul primelor zile după procedură, acest lucru trebuie făcut într-un mod foarte delicat. Cremele și machiajul trebuie aplicate cu blândețe. La 15-20 de zile după tratament, pacientul poate reveni treptat la obiceiurile curente și își poate relua activitățile sportive. Sporturile solicitante pot fi reluate după 35-40 de zile.
Pacientul se poate aștepta la vreun efect secundar de la firele de suspensie?
Efectele secundare ce rezultă din procedură sunt foarte rare și ușoare: vânătăile ușoare dacă apar, dispar după cel mult 1-2 saptamani, asemănător timpului de absorbție obișnuit pentru mici contuzii sau vânătăi.
Există vreun tratament care să nu se folosească înainte de intervenție?
Da! Pentru acei pacienți care folosesc anti-coagulante se recomandă încetarea folosirii acestora cu cel puțin 10 zile înainte de tratament. Dacă nu li se permite întreruperea acestei medicații, trebuie să-și informeze medicul despre această situație înainte de tratament. Trebuie excluse medicamentele anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS) de tipul ibuprofen, aspirină, diclofenc, ketonal, nurofen etc. Întreruperea acestor medicaţii cu AINS ar trebui să fie facută cu min. 48h înainte de intervenţie.
După ce perioadă de așteptare se poate supune pacientul unei alte proceduri cu fire de suspensie în aceeași zonă?
De obicei este recomandabil să se introducă alte fire ÎN ACEEAȘI ZONĂ după un an; cu toate acestea dacă semnele de îmbătrânire a pacientului sunt evidente este posibilă introducerea acestora în aceeași zonă mai devreme.
Medicul va decide atunci dacă este necesară o „inserție totală” (sau mai degrabă introducerea aceluişi număr de fire introduse inițial) sau dacă urmează să fie introduse numai câteva fire.
Procedura poate fi efectuată în combinație cu alte proceduri?
Da! Se poate combina cu tehnici de medicină estetică (tehnici secundare) sau cu mai multe tehnici de chirurgie plastică facială. De exemplu, se poate utiliza în combinație cu auto-lipolifting facial (transplantul grăsimii proprii a unei persoane în alte zone ale feței, aplicat dacă apare o pierdere remarcabilă a grosimii cutanate cauzate de vârsta feței), cu renetezirea și reîntinerirea cu laser etc.
Firele pot fi de asemenea implantate în timpul tehnicii tradiționale de lifting chirurgical, în regiunea malară și în timpul unei proceduri de blefaroplastie în regiunea malară.
Ce persoane reprezintă candidatul optim pentru acest tip de tratament?
Candidatul optim poate fi caracterizat după cum urmează:
1. Are vârsta cuprinsă între 17 și 50 de ani, pentru indicații specifice de chirurgie plastică precum ptoză ipsilaterală, paralizia zonelor faciale etc.
2. Are vârsta cuprinsă între 30 și 45 de ani și uneori între 45 și 60 de ani, pentru indicații de chirurgie estetică precum repoziționarea standard a țesutului din cauza îmbătrânirii.
Există alte indicații pentru această intervenție?
1. Țesuturi moi ale feței; ptoza gâtului cu lăsare sau îmbătrânire precoce și/sau îmbătrânirea pielii faciale din cauza luminii.
2. Contururi faciale estetice definite necorespunzător, față amorfă, față plată și lipsită de fermitate.
3. Tratarea parezei care derivă din leziuni ale nervilor faciali pentru toate zonele feței etc.
Cum diferă procedura de lifting cu fire de suspensie față de liftingul tradițional? Este dificil de efectuat?
Tehnica este rapidă si ușor de efectuat pentru orice medic instruit. Este necesară anestezie locală cu sau fără sedare ușoară. În timpul implantării firelor, pacientul este treaz.
Care sunt zonele feței care pot fi tratate cu această procedură?
Liftingul sprâncenelor, pomeților, maxilarului, gâtului, tâmplelor și frunții.
Toate parezele congenitale, traumatice și de natură iatrogenă ale nervilor faciali, precum și pareza feței sau sectorială.
Dr. Adrian Tirla, medic primar chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă doctor în ştiinţe medicale şi asistent universitar
Mai multe detalii pe site (aici gasiți și poze cu rezultate după lifting):
https://www.facebook.com/EsteticDynClinic
http://dynclinic.ro/lifting-facial-nechirurgical/
Citiți principiile noastre de moderare aici!