Consiliul Concurenţei a pus gând rău castei notarilor. Potrivit unei analize publicate pe site-ul Consiliului Concurenţei în 29 octombrie 2009, situaţia pieţei notarilor din România este mai gravă decât în celelalte ţări ale Uniunii Europene. Conform raportului, lipsa concurenţei pe această piaţă se traduce prin tarife mult mai mari. Astfel, un român plăteşte de în medie 7,59% din valoarea tranzacţiei de 100.000 de euro pentru serviciile juridice efectuate de notari, de peste patru ori mai mare ca media europeană, care este de 1,83%. Procentul este de peste patru ori mai mare şi decât decât cel plătit de slovaci, de peste 14 ori mai mare decât cel plătit de nemţi şi de peste 16 ori mai mare decât cel plătit de suedezi.
Propuneri
„Această situaţie aduce deservicii grave consumatorului român şi, ca urmare, Consiliul Concurenţei va transmite raportul de investigaţie Guvernului României, cu propunerea de eliminare din cadrul legislativ a restricţiilor privind numărul de notari publici, a grilelor privind onorariile minime ale acestora în domeniul tranzacţiilor imobiliare, a restricţiilor privind publicitatea şi a celor legate de alocarea teritorială a posturilor”, se spune în Raportul Consiliului Concurenţei.
Un prim pas în procesul de dereglementare a profesiei de notar public poate fi reprezentat de reducerea nivelului minim al onorariilor cu 15% prin utilizarea de contracte standardizate, eliminând astfel tariful pentru redactarea contractului din componenţa onorariilor, crede Consiliul Concurenţei. O astfel de reducere a onorariilor de referinţă este posibilă, fapt dovedit de recenta reducere a nivelului acestora cu 30% pentru clienţii persoane fizice care achiziţionează o locuinţă prin Programul „Prima Casă”.
Consiliul Concurenţei mai propune ca notarii să-şi afişeze public şi explicit tarifele practicate. „Dacă s-ar deschide piaţa notarială, va fi concurenţă între ei şi aceştia, vor accepta să munceasca mai mult pe bani mai puţini. Apoi, dacă se vor găsi mijloace de a face publice tarifele tale ca notar, pe care în mod normal consumatorul le vede undeva pe o hârtiuţă mică într-un colţ, atunci notarii vor avea interes să-şi pună tarife mai mici pentrut a atrage mai mulţi clienţi”, a declarat pentru Hot News, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Toate recomandările în urma acestei investigaţii vor fi trimise către Comisiile Parlamentare şi către Guvern.
80% pentru stat
Notarii orădeni spun că nu ei sunt vinovaţi pentru preţurile mari practicate. „80% din onorariile noastre merg către stat sub formă de taxe şi impozite. Dacă statul ar reduce taxele şi tarifele practicate de notarii din România ar fi mai mici. Deci statul ar trebui să facă primul pas”, ne-a declarat sub protecţia anonimatului unul dintre notarii orădeni.
Dan Birta
Trimite articolul
XNotarii români, cei mai scumpi – BIHON
ajrddihfpm
jrddihfpm http://www.gv17118hhzd9kj7ofkw04ctf563546h6s.org/
[url=http://www.gv17118hhzd9kj7ofkw04ctf563546h6s.org/]ujrddihfpm[/url]