Un eveniment de excepţie a încheiat duminică seara TIFF Oradea în sala Filarmonicii, un cine-concert creat special pentru festival. S-au împlinit 100 de ani de la premiera filmului „Nosferatu”. Bazat pe romanul „Dracula” al lui Bram Stoker, „Nosferatu” este un film german al legendarului regizor F.W. Murnau și reprezintă una dintre operele de referință ale expresionismului german.
[eadvert]
Filmul a fost lansat pe marele ecran în 1922 şi a revoluționat lumea cinematografiei, definind genul horror, generând totodată şi controverse. După ce moștenitorii lui Bram Stoker i-au acționat pe creatorii filmului în instanță, acuzând nereguli în privința respectării drepturilor de autor, în 1925 s-a decis distrugerea tuturor copiilor, dar câteva dintre acestea au supraviețuit. Orădenii au avut ocazia de a vedea duminică seara versiunea originală a filmului „Nosferatu” restaurat de către Fundația Friedrich-Wilhelm-Murnau din Wiesbaden.
Pentru acest cine-concert, TIFF a făcut apel la o compozitoare română extraordinară, Simona Strungaru, care a creat o partitură pentru 30 de instrumentişti ai Filarmonicii orădene şi trei solişti vocali: soprană, tenor şi bas.
Un proiect de zece ani
Simona Strungaru este pianistă, dirjor de orchestră, orchestrator și compozitor de muzică de film. A absolvit masteratul la Conservatorul din Amsterdam la clasa de pian a reputatului profesor Jan Wijn. Tot la Amsterdam a studiat dirijat cu Lucas Vis. În România a absolvit masterul în dirijat orchestral la Universitatea Națională de Muzică București și este licențiată în pian la aceeiasi intituţie. Simona Strungaru este dirijor permanent al Bucharest Jazz Orchestra și Sonomania, a compus suite simfonice pentru orchestră, live electronics și live street art, coloane sonore pentru animații și musicaluri. În 2016, artista a dirijat Orchestra Operei Maghiare din Cluj într-un cine-concert memorabil la Castelul Banffy: Haxan, iar în 2021, a interpretat la TIFF propria versiune a coloanei sonore Malombra.
„Filmul Nosferatu este un film pe care îl iubesc foarte mult, un film la care am stat să îi scriu muzica aproape zece ani, şi datorită unor persoane care au avut încredere în mine şi care m-au susţinut în acest demers – este vorba de Claudia Droc de la TIFF şi Oana Lepădatu de la Institutul Goethe din Bucureşti – am reuşit anul acesta să pun în pagină ce îmi imaginam din punct de vedere muzical”, a mărturisit înainte de cine-concert Simona Strungaru.
Premiera acestui cine-concert a avut loc la ediţia TIFF din Cluj de anul acesta în acompaniamentul orchestrei Operei Maghiare din Cluj. La Oradea cine-concertul a fost prezentat pentru a doua oară cu orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea. „Ceea ce face un pic diferit concertul nostru este faptul că este un cine-concert vocal-simfonic, un fel de operă cine-concert, şi am alături de mine trei voci extraordinare cărora le mulţumesc foarte mult că au dorit să dea glas celor trei personaje principale ale filmului.”
Cei trei solişti invitaţi au fost soprana Mihaela Maxim, baritonul Cătălin Petrescu şi basul Iustinian Zetea, a căror prestaţie alături de Filarmonica de Stat din Oradea şi sub bagheta Simonei Strungaru a ridicat la finalul serii sala în picioare cu ropote de aplauze. „Datorită dumneavoastră visul meu cu Nosferatu s-a îmbogăţit. Vă mulţumesc!”, a spus Simona Strungaru.
Cine-concertul „Nosferatu” a fost organizat de TIFF Oradea împreună cu Filarmonica de Stat Oradea şi Institutul Goethe din Bucureşti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!