Într-adevăr, praful saharian ne afectează pe toți, iar medicii au câteva recomandări simple pentru a evita problemele.
[eadvert]
Un nor de praf saharian traversează sud-vestul și centrul Europei în aceste zile. Șoferii și-au găsit miercuri dimineață mașinile pline de un praf roșiatic, iar acesta s-a așternut inclusiv pe clădiri și sol. Și joi a putut fi observat acest fenomen.
În urma acestui eveniment, oamenii și-au pus întrebări legate de efectele lui asupra sănătății. Într-adevăr, specialiștii spun că praful este mult mai puternic decât cel obișnuit și că poate afecta și persoanele sănătoase, nu numai pe cele care au astm sau probleme respiratorii.
„În primul rând noi nu suntem obișnuiți să avem o expunere la acest praf. Este ca o expunere îndelungată la praf. Acesta e format din mai multe componente, unele nocive, chiar și mercur. La cei cu astm s-a observat o creștere a problemelor, pacienții pot avea simptome pronunțate. La bolile respiratorii cronice, bolnavii pot experimenta fenomene de sete de aer sau respirație șuierată. În urma expunerii, cei fără boli pot simți o iritare la nivelul nasului sau lăcrimare, pentru că particulele lezează nările și mucusul”, a explicat pentru Tion medicul Cristian Oancea de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.
Pentru a ne proteja în aceste zile, medicul recomandă fie să stăm în casă dacă ne aflăm în categoria celor cu boli pulmonare grave, fie purtarea măștii sanitare.
„Sunt două variante de a evita expunerea la praful toxic: ori stăm în casă când este această perioadă în care se depune praful saharian, pentru că ajunge pe sol și se uscă, sau simplu – purtarea măștii. Ca la Covid, masca ne protejează la fel ca în cazul epidemiilor”, a completat medicul Cristian Oancea.
Saharan #dust over #Europe in the coming days, even over #Scandinavia. Especially in North, dust is high and should not therefore affect the #airquality. Expect colorful sky when the sun is low. #sunset 🌅 Data source: @Ilmatiede SILAM model (https://t.co/foKaYZXmzX). pic.twitter.com/uAj6SDmKQq
— Antti Lipponen (@anttilip) March 16, 2022
Specialiștii în fenomene meteo spun că norul de praf saharian a fost mai intens în Spania, Franța, Austria, Ungaria, Nordul Italiei. Norul este poluant și toxic și adună mai multe bacterii de-a lungul traseului. Norul de praf saharian este un fenomen obișnuit pentru această perioadă a anului, însă unul față de care trebuie să fim precauți.
„ Multă lume neglijează aceste particule, trecându-le la «și altele». În realitate, călătoria lor în spațiu poate schimba proprietățile fizico-chimice, prin adsorbția de compuși chimici sau gaze toxice. De asemenea, funcție de locul de unde provin, între aceste particule pot apărea microresturi biologice, ciuperci, bacterii provenite din resturi biologice, microfibre, microstructuri provenite din dezintegrarea unor animale sau, în cel mai nefericit caz, prin antrenarea altor elemente – ca semn al unor activități industriale, praf radioactiv, etc. Așadar, norul e mult mai complicat și mult mai potențial nociv decât la prima vedere. Din acest motiv, trebuie să aplicăm reguli clare de igienă: masca, spălam fructele, curățam bine hainele, încălțămintea”, spune Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din cadrul Universității A.I.Cuza din Iași.
Trimite articolul
XSupravieţuirea eate asiguratã. Iarna a topit banii. Facturile au înflorit.. Dupã plãţi, stãm în Peştera Economiei, nefiind bani, nu ieşim, nu este niciun pericol cu praful saharian.
Nisipul ne aminteşte marea de petrol.
Emilãratele unite.
da bai dang dang cum traiesc aia in Sahara si nu au nimic ??? haaaa