Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor aduce la cunoştinţa contribuabililor persoane fizice normele de venit pe 2010, aprobate la finalul anului trecut. Fiscul bihorean consideră că, cu toate că este criză, bihorenii nu vor renunţa la consumul de carne. Drept urmare, cele mai mari venituri vor fi obţinute de persoanele fizice care se ocupă cu comercializarea cărnii, unde norma de venit în Oradea este de 10.300/an. În celelalte oraşe mari din Bihor: Aleşd, Beiuş, Marghita, Salonta şi Ştei, norma este de 1.000 de lei/an.
Aceleaşi norme de venit pe 2010 sunt şi la activitatea de taximetrie mărfuri şi persoane, precum şi la activitatea de vopsitorie auto. Anul trecut norma de venit la aceste activităţi era de 9.900 de lei pe an.
Alte norme
Deşi piaţa imobiliară şi a construcţiilor este încă în criză, norma de venit pentru producerea şi comercializarea de grinzi, bârne şi suporţi pentru construcţii a fost stabilită la 9.500 de lei faţă de 9.200 de lei în 2009. Construcţiile realizate au nevoie de zugrăvire, faianţare şi mozaicare. În concluzie, norma de venit pentru zugravi, zidari şi faianţari a crescut şi ea cu 300 de lei faţă de anul trecut, ajungând la 9.100 de lei.
Mecanicii auto au o normă de 8.300 de lei/an. Pentru activitatea de comerţ cu îmbrăcăminte şi încălţăminte, norma de venit este de 5.800 de lei/an.
Normele de venit amintite mai sus sunt pentru persoanele fizice autorizate în Oradea. Pentru persoanele fizice care îşi defăşoară activitatea în alte oraşe sau comune din judeţ normele de venit sunt mai mici cu câteva sute de lei.
Anexa cuprinde şi norme de venit pentru meserii care nu se mai practică pe raza municipiului Oradea sau se practică într-o măsură prea mică. Este vorba de lustragii, meserie care a dispărut din Oradea de zeci de ani. Norma de venit pentru această meserie este de 4.400 de lei/an. Doamnele din Oradea nu se mai sinchisesc să-şi remaieze ciorapii, de ani buni. Cu toate acestea există normă de venit şi pentru această meserie, 3.900 de lei/an.
Cărăuşia are şi ea normă de venit în Oradea (4.400 pentru un cal şi 4.700 pentru doi cai), deşi circulaţia căruţelor este interzisă în oraş.
Opţiune
Impozitul pe care îl plătesc persoanele fizice impuse la normă de venit este de 16% din norma de venit. Acestea au însă şi posibilitatea de a opta pentru impunerea în sistem real. şi „Opţiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se face pe bază de cerere adresată organului fiscal competent, până la 31.01.2010 şi este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de doi ani consecutivi. Aceasta se consideră aprobată de drept prin înregistrarea sa la organul fiscal. Opţiunea se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă nu se depune o cerere de renunţare de către contribuabil la opţiunea privind impunerea în sistem real”, a precizat Ioan Mihaiu, directorul coordonator al DGFP Bihor.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!