Se ştie deja că multe din ceea ce în străinătate e normalitate, în România e raritate.
Aşa se întâmplă de pildă cu copiii care au ghinionul să sufere de cancer. Pe lângă boala cruntă pe care trebuie să o îndure, pe lângă spitalizarea lungă şi tratamente groaznice, micuţii sunt supuşi unor traumatisme fizice cu impact şi asupra psihicului: înţepături zilnice ba pentru recoltare de probe, ba pentru medicaţie.
Vineri, 21 iunie a.c., suferinţa cauzată de „ace” a fost oprită oficial de către reprezentanţii Clubului Lions. Aceştia au adunat sume de bani suficiente (parte proveniţi din balul organizat în aprilie a.c.) şi au cumpărat de la firma BBraun 10 catetere (cu suma totală de 10.000 lei) care se introduc şi se montează pe venă şi sunt scoase după luni de zile, după finalizarea tratamentului. Cateterele sunt de unică folosinţă, în sensul că după utilizarea la un copil se aruncă şi trebuie întreţinute mereu, pentru ca cele două capete să nu se înfunde.
Gata cu acele
În conferinţa de presă organizată la Spitalul Dr. Gavril Curteanu, dr. Ritli Ladislau, a declarat că 100% dintre copii suferă ori de câte ori sunt înţepaţi şi au probleme cu abordul venos. Fiindcă au o frică teribilă de ace, de cele mai multe ori, micuţilor li se blochează efectiv sângele în vene şi e nevoie de pauză şi reluarea traumei cu „înţepatul”, până la introducerea acului pentru branulă (pentru recoltare şi tratament), la care se adaugă perfuziile şi injecţiile nenumărate.
Prin aceste catetere, copilul e scutit de suferinţa acelor şi se poate juca în voie. Cadrele medicale însă sunt cele care trebuie să aibă grijă să introducă tratamentul, să cureţe tubul camerelor implantate etc.
Dr. Mihai Florea, anestezist descris de managerul spitalului ca fiind un medic cu „deschidere pentru nou” a urmat un curs pentru a putea să monteze şi să se îngrijească de cateterele donate. Asistentele de la secţia de oncologie (din păcate prea puţine la număr faţă de numărul de copii şi complexitatea cazurilor de pacienţi) au fost instruite să cureţe şi ele cateterele.
Pentru a face faţă şi acestor sarcini în plus, şeful de la Curteanu a organizat concurs pentru ocuparea mai multor posturi. În spital, spune dr. Pop, ar mai fi nevoie de câteva zeci de asistente şi multe cadre nemedicale, dar şi doctori la unele secţii.
Protocol
Dacă în lume, aceste catetere sunt o obişnuinţă de ani de zile, în ţară la noi nici la spitalele din Bucureşti nu prea sunt, cele existente fiind aduse tot prin firma de renume Bbraun, a subliniat managerul Ovidiu Pop.
Necesarul de catetere la secţia de onco-pediatrie de la Curteanu este de 25, restul de 15 urmând a fi achiziţionate din veniturile spitalului a declarat dr. Pop.
Necesarul de catetere pentru secţia de oncologie adulţi este de ordinul sutelor probabil, menţionează dr. Ritli.
În imaginile alăturate sunt doi copii, o fetiţă de 10 luni şi un băieţel de 4 ani, cu afecţiuni oncologice. Băieţelului i s-a implantat deja cateterul şi a scăpat de o durere în plus zilnic, iar fetiţei urma vineri să i se monteze unul. Părinţii sunt liniştiţi şi ei că micuţii lor nu vor mai avea alte traume în plus.
Dincolo de donaţia făcută, reprezentantul Clubului Lions, Horia Jarca, a fost mandatat de către şefii organizaţiei să semneze un protocol de colaborare cu Spitalul Curteanu şi a anunţat şi alte acţiuni caritabilă pentru micuţii internaţi aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!