Oamenii au fost trataţi cu umanitate şi înţelegere la Agenţia de Protecţia Mediului Bihor. După ce şi-au petrecut noaptea în faţa instituţiei, aplicanţii au primit, pe lângă sfaturi pentru completarea dosarelor, şi un ceai cald. Din marea de oameni care a îngroşat rândurile de teamă că nu vor mai prinde fonduri, doar 79 au reuşit să aibă dosarele înscrise în sistemul electronic al Administraţiei Fondului pentru Mediu.
Directorul APM Bihor, Adriana Calapod, spune că oamenii nu au avut dosarele complete, fapt pentru care din totalul de 1,7 milioane lei, cât puteau primi bihorenii, s-au reportat pentru zilele următoare 1,2 milioane lei. „Deoarece ne aşteptăm ca şi mâine să vină mulţi oameni cu dosare, am solicitat AFM încă două parole şi două usere, pentru a dubla capacitatea de preluare a dosarelor. În momentul în care s-a atins plafonul maxim al fondurilor alocate prin program, APM Bihor va face un anunţ public”.
Şi-au dorit instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energia verde, regenerabilă.
Persoanele fizice au putut aplica în cadrul Programului „Casa Verde Clasic” din 10 octombrie. Principiul după care un aplicant este eligibil e primul venit, primul servit, ceea ce i-a determinat pe oameni să vină la coadă în toiul nopţii de duminică spre luni. Prin Programul Casa Verde, populaţia și persoanele juridice pot beneficia de finanţare prin AFM pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă.
Sumele puse în joc sunt: 3.000 lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate, până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare presurizate şi până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer. Persoanele juridice pot depune dosare din 17 octombrie până în 14 noiembrie 2016. Bugetul alocat pentru ediţia din acest an a Programului „Casa Verde Plus” este de 94 milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei, iar 34 de milioane persoanelor juridice.
Bihorul are alocată suma de 1,7 milioane de lei. „Noi am încercat să ne organizăm, să creăm un filtru; m-am implicat şi eu direct, astfel încât dacă oamenilor le lipsesc documente sau sunt probleme vizibile, să nu se meargă la înregistrare”, a spus directorul APM Bihor, Adriana Calapod.
Programul „Casa Verde” s-a bucurat de mare succes în Bihor în anul 2010. Potrivit Ministerului Mediului, judeţul Bihor s-a clasat pe locul doi în privinţa dosarelor depuse în cadrul programului. La Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Bihor au fost depuse 936 de dosare în valoare de 5.857.955,72 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!