Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal anunţă că Muzeul Memorial „Ady Endre”, care se află în subordinea sa, a fost nominalizat printre candidații la premiul „Expoziţia anului 2020” în urma înscrierii în competiția organizată de Asociația Muzeelor Maghiare cu sediul în Budapesta.
La această prestigioasă competiție au participat 12 instituții muzeale din Ungaria, România, Slovacia și Serbia: Muzeul Janus Pannonius din Pécs, Ungaria, cu expoziția Primele sate – Lumea pierdută a neoliticului din sudul Transdanubiei; Muzeul Național din Košice, Slovacia, cu Expoziția memorială Márai Sándor; Muzeul Déri din Debrețin, Ungaria, cu expoziția Călărețul Kaganului sau renașterea unui călăreț blindat avar; Muzeul Istoric din Budapesta – Muzeul Kiscelli din Budapesta, Ungaria, cu expoziția Strălucești! Moda și glamour; Muzeul de Protecția Mediului și Managementul Apei din Ungaria, cu expoziția Muzeul apei; Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, cu expoziția Muzeului Memorial „Ady Endre”: „Iată, pe mine însumi m-am găsit!”. Ady Endre și Oradea; Galeria Națională Maghiară – Muzeul de Artă, Budapesta, Ungaria, cu expoziția Fiecare trecut este trecutul meu#secoluldouăzeci#fotoprivat#fortepan; Muzeul Național Maghiar, Budapesta, Ungaria, cu expoziția Clara – Rotschild Klára regina modei din spatele cortinei de fier; Muzeul de Etnografie în Aer Liber, Szennai Skanzen, Ungaria, cu expoziția Terenul Poveștilor – Galerie vizuală; Muzeul Național Evanghelic (Luteran), Ungaria, cu expoziția Cine sunt sașii din Szepes? Identitatea sașilor din comitatul Szepes; Muzeul din Municipiul Topolya, Serbia, cu expoziția A fost odată un teatru … și Muzeul de Etnografie în Aer Liber, Szentendre, Ungaria, cu expoziția 51 de luni.
După selecție, primele trei muzee nu au fost acceptate, Muzeul Memorial „Ady Endre” numărându-se însă printre cele care au reușit să treacă în etapa a doua. Conform comunicatului primit din partea Asociației Muzeelor Maghiare, cele două premii mari și mențiunile de la această competiție vor fi prezentate în cadrul unui eveniment programat pe 26 septembrie, la Muzeul Național din Budapesta, la care sunt invitați să participe toți competitorii. „Este o onoare pentru noi că noua realizare muzeală de la Oradea este apreciată şi în afara graniţelor României”, spune Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.
Redeschiderea muzeului în luna februarie s-a datorat efortului comun al Muzeului Țării Crișurilor – Complex Muzeal Oradea, în parteneriat cu Muzeul Literaturii „Petőfi” din Budapesta și Asociația Caselor Memoriale ale Scriitorilor Maghiari, şi cu finanţare din bugetul Consiliului Judeţean Bihor.
Actuala expoziţie se axează pe prezentarea vieţii şi activităţii orădene a lui Ady, materialul expus prezentând mai ales munca de publicist şi în cadrul mişcării literare „A Holnap”. În cele trei încăperi este redată atmosfera redacţiilor şi cafenelelor acelor vremuri, încercând să reliefeze mediul cultural şi social, cosmopolit şi dinamic al Oradiei din vremea lui Ady.
Citiți principiile noastre de moderare aici!