Varadinum Foto Club Oradea organizează o nouă și inedită expoziție de fotografie. Pe holurile Filarmonicii de Stat Oradea vor fi instalate imaginile realizate de artista Francine Aubry din Franța. Vernisajul expoziției ,,Duanu people, sea nomads from Sumatra” va avea loc joi, 18 octombrie, de la ora 18:00, la Filarmonica de Stat din Oradea.
Evenimentul se desfășoară sub patronajul Uniunii Internaționale a Fotografilor.
„Autoarea aduce în fața orădenilor, prin imaginile sale, lumea nomazilor mării, cea a duanușilor din Bekawan, fotografiile arătând modul lor de viața și obiceiurile lor pe mare, nisip, drumuri și gheață”, a declarat Adela Rusu, vicepreședintele Varadinum Foto Club Oradea
Francine Aubry este membru al Federației Internaționale al Fotografilor (Fotograf Creativ), dar și al Varadinum Foto Club Oradea din anul 2017.
A avut numeroase expoziții de fotografie, conferințe, prezentări în: Saint Pierre du Perray, Aix en Provence, Orleans, Sorgues, Mennecy, Theil pe Huisne, Le Mans, Sanded on the Loir în Franța și Yakutie la Biblioteca Națională și Școala de Operă Yakutsk.
Ea are deja planificate multiple expoziții pentru anul 2019, în țara noastră (Timișoara, Mangalia și Suceava).
Totodată, a editat două carți de povești despre Siberia și a scos două ediții cu cărți cu fotografii despre România, publicată de Blurb. Francine Aubry este cunoscută în țara noastră și prin faptul că a organizat o serie de misiuni umanitare în România (din 1990 și până în prezent) de strângere de fonduri de la diverși sponsori pentru copii străzii și a creat diverse ateliere de informatică și ateliere de cusut la diverse case de copii.
În anul 2000, a ajutat la furnizarea de micro-credite în favoarea oamenilor săraci, pentru crearea de ateliere de lucru cum ar fi: tâmplărie, vopsitorie auto, ateliere de cusut, ferme de porci, magazine și agroturism în România.
Călătorii
Francine Aubry, președintele Asociației „Objective Monde” a călătorit spre Bekawan, de două ori în șase luni, pentru un proiect de dezvoltare. Ulterior, ea a devenit profesoară, dar a dezvoltat o pasiune pentru fotografie de mulți ani și călătorește prin toată lumea, cu camera de fotografiat pe umeri, ca să arate oamenilor și o altă latură a minorităților și să îi sensibilizeze. A dus la capăt proiecte în Yakutia, unde temperaturile pot fi și minus 55 grade. Ca să poate intâlni nomazii, crescători de reni, a fost în Mauritania unde s-a întâlnit cu nomazii nisipului.
În Romania și Slovacia s-a întâlnit cu minoritățile de țigani, iar în India de Sud, cu nomazi ai drumurilor, așa numiții „irulas”, etnie specializată în capturarea șobolanilor. La fiecare destinație, asociația a realizat programe care să le permită oamenilor acces la educație și la apă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!