Inaugurarea lucrărilor de construire a fabricii Nokian Tyres, pe terenul fostului CET II de pe centură, i-a adus la Oradea pe oficialii de la vârful companiei finlandeze, de partea investitorului, respectiv o numeroasă reprezentativă a Guvernului român, în frunte cu premierul Nicolae Ciucă. Invitat special a fost ambasadorul Finlandei Marjut Akola.
Festivitatea a fost organizată pe amplasamentul viitoarei fabrici, unde a și fost îngropată o „capsulă a timpului” conținând obiecte reprezentative pentru ambițiile și valorile companiei.
Conform programului, delegația oficialilor români a fost primită de reprezentanții companiei, în jurul orei 10:30. Alături de premierul Nicolae Ciucă, au venit la Oradea ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul Energiei, Virgil Popescu și Sebastian Burduja, de la Ministerul Digitalizării. De la Oradea, au ajuns primii prefectul Dumitru Țiplea și primarul Florin Birta. Premierul s-a întreținut cu reprezentanții investitorului, răstimp în care și-au făcut apariția și Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, alături de vicele Mircea Mălan.
Evenimentul a continuat cu discursurile oficialităților.
Jukka Moisio, CEO și președintele Consiliului de Administrație al Nokian Tyres a remarcat că momentul festiv de la Oradea este, de fapt, un pas în „călătoria” companiei nordice. „Mari investiții, precum aceasta, înseamnă creștere și prosperitate inclusiv pentru populația din această zonă”, precum și produse de calitate pentru clienții firmei.
El a insistat că, în luarea deciziei de a investi într-o nouă unitate de producție, „am știut că locația e foarte importantă”, iar pentru această fabrică, Oradea și România, este „locația perfectă”.
„Suntem deciși sa rămânem lideri în sustenabilitate”, a mai transmis CEO Jukka Moisio, insistând că „măsurile de securitate sunt exemplare la noi în companie”. El a mai spus că Nokian Oradea va produce pentru piața est europeană și că, odată cu această nouă unitate de lucru, „stabilim noi standarde în producție”. „Inaugurarea acestei fabrici cu zero emisii de CO2 e dovada angajamentului nostru fata de sustenabilitate”, a subliniat el.
A mai menționat, în rândul avantajelor pentru comunitate, crearea a până la 500 de noi locuri de muncă în viitorul apropiat, plus joburile generate în serviciile și unitățile adiacente fabricii.
Finlanda, Suedia…
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, în discursul său, primele contacte oficiale cu investitorul, în cursul anului trecut. Reprezentanții investitorului au ajuns la București după discuții preliminare cu autoritățile locale din Oradea și Bihor. Delegația Nokian s-a dus la Guvern pentru a prezenta planurile investiției dar și „pentru a înțelege care este deschiderea și cum poate guvernul sprijini un astfel de proiect”. Premierul a aflat atunci că finlandezii ar avea în calcul peste 40 de locații potențiale, din tot atâtea țări.
„Când e vorba de alte 40 de țări există o anumită strângere de inimă, legată de șansa de a fi ales. Am înțeles viziunea companiei Nokian, am înțeles și condițiile prezentate”, a spus premierul. „Am înțeles că poate fi un moment pentru a adăuga mai multă consistență în relațiile noastre. Le-am cerut să vadă potențialul nostru, desigur am expus și sprijinul guvernului și garanțiile de sprijin pentru această investiție”, a relatat Ciucă, precizând că analiza avea loc în timp ce „peste tot în lume era acea vâltoare”, cu mulți factori de incertitudine: prețurile energiei incerte și războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Premierul Ciucă spune că a discutat, atunci, cu miniștri de linie care puteau sprijini proiectul și le-a cerut să studieze posibilitățile și resursele prin care se poate susține proiectul Nokian de la Oradea.
La momentul adresării de mulțumiri, primul ministru a ieșit ușor, în decor, salutând reprezentanțele diplomatice ale Finlandei dar și Suediei, care au sprijinit investiția de la Oradea.
„Vreau să le mulțumesc reprezentanților boardului Nokian Tyres, autorităților locale, reprezentanțelor diplomatice ale Finlandei și Suediei pentru susținerea acestui proiect și vreau să transmit mesajul meu de încredere și de colaborare mai consistentă între România și Finlanda și să mulțumesc Suediei pentru modul în care a înțeles să integreze proiectele de care are nevoie țara noastră, azi când Suedia asigură președinția la nivelul Uniunii Europene. Discutam cu dna. ambasador a Suediei că e un moment important pentru Finlanda și pentru România, dar e un moment important pentru Europa”, a spus premierul de la microfon. La evenimentul de la Oradea a participat, însă, ambasadorul Finlandei la București, Marjiut Akola.
Premierul a mai transmis că investiția de la Oradea este complementară cu industria națională, în România s-au produs 500.000 de mașini.
Referindu-se la ajutorul de stat de 100 de milioane de euro acordat de Guvern, primul ministru consideră că „e important să privim această investiție pe termen lung”. Fabrica nouă va pune Oradea pe harta mondială a producerii de anvelope, va aduce mai mulți bani la bugetul local, mai multe locuri de muncă și mai mulți bani la bugetul de stat.
Oficialii Nokian Tyres au mai insistat pe argumentele pentru alegerea Oradiei pentru fabrica nouă: forță de muncă pregătită, avantajele logistice, amplasarea locației aproape de clienții existenți dar și cooperarea administrației.
Investiție catarg
Din partea administrației locale a cuvântat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, care a subliniat, din start, că dezvoltarea Oradiei se datorează în pricipal pe investițiilor românești și străine. „Ceea ce face azi Nokian la Oradea e foarte important. Vine, cu această investiție, să consolideze Oradea și Bihorul ca un pol competitiv”, aportul suplimentar este dat de determinarea, exigența și competența brandului.
La rândul său, Bolojan a salutat Guvernul pentru sprijinul acordat și a punctat că avantajele evidente pentru comunitatea locală țin de transferul de tehnologii noi, sprijinul pentru Universitatea din Oradea, unde e de așteptat ca zona de inginerie să se consolideze,
conectivitatea asigurată Oradiei dar și sutele de locuri de muncă noi.
„E un fel de catarg pentru investițiile din zona noastră”, a apreciat, Bolojan, în încheiere.
Ambasadorul Finlandei a transmis că investiția vine în contextul unor „excelente și stabile relații” între Finlanda și România, relații comerciale care au crescut în ulrimii ani. „O mega-investiție de acest gen trimite un mesaj despre Oradea, că e o locație prielnică pentru investiții”, consideră diplomatul.
La finalul evenimentului, oficialii au îngropat o capsulă a timpului în care au fost sigilate semințe de flori, ziare românești cu data de joi 11.05.2023, o monedă de 1 euro, o bancnotă de 1 leu, sau fotografii ale locației.
Trimite articolul
X100 milioane din bani publici???? nu e cam multisor?
-
Pentru dezvoltare nu. Doar priviti-l pe Bolojan in poza, ce barbat, ce postura, cata maretie emana, e ca un zeu
-
… ce te-as vedea pe tine, … probabil vreun falnic exemplar …. colega asculta-ma bine, daca nu exista aceasta investie nu era bine. Au ratat-o! Acu’ ca este aici, iar nu e bine! Mai duceti-va mai prin Teleorman, Giurgiu, Vaslui … sigur o sa-ti placa …
-
Un mare avantaj e si ca zona Nufarul nu va mai mirosi de loc a Nufar….
Mai puteți cu propaganda asta de 2 bani?
-
Poi sigur ca aci au venit cu fabrica lor,aci mâna de lucru ieftin,pot polua aerul ECT vai și amar de capul nostru dik apoi noi vrem
Schengen
Astia cu sapa in mana sa inteleg ca sant groparii Romaniei !
-
Mamaaaaaaaa,asta-i de pus in rama
cata mare dreptate ai
n-avem noi lopeti cati gropari are tara……………
De urmarit in primii 5 ani de la deschiderea productiei , a nr de bolnavi de plamani ! Timisoara nu stie cum sa scape acum de fabrica Continental !