Într-o perioadă în care atenția este îndreptată spre cele două scrutinuri, alegerile prezidențiale și parlamentare, programate la final de noiembrie și început de decembrie, am contactat primăriile localităților din mediul urban ale județului, pentru a afla stadiul în care sunt actele normative prin care s-au aprobat sau urmează să se aprobe noile taxe și impozite ce se vor aplica anul viitor.
Doar la Beiuș nu se schimbă nimic
După cum am prezentat deja, Primăria Oradea a organizat săptămâna trecută dezbaterea publică privind taxele și impozitele locale pe 2025, care s-a lăsat cu o dispută între primarul Florin Birta și doi șoferi de Uber și Bolt, pe tema reducerii doar cu 50 la sută a impozitului aplicat mașinilor hibride.
La Oradea, potrivit proiectului municipalității, care poate fi ajustat cu propunerile ce mai pot fi trimise până pe 8 noiembrie, taxele și impozitele locale se vor indexa doar cu rata inflației de 10,4 la sută.
Decizii similare de aplicare doar a indicelui de inflație asupra taxelor și impozitelor locale au fost luate și de către primăriile din Marghita, Salonta, Aleșd, Nucet. La Beiuș, conducerea primăriei a decis inițial reducerea taxelor și impozitelor locale și ulterior majorarea cu indicele de 10,4 la sută, prin urmare contribuabilii vor plăti în 2025 aceleași sume ca și în 2024. La Vașcău, propunerile formulate de către fostul primar au fost respinse de către consilierii locali, noua conducere și noul consiliu urmând să decidă în perioada următoare care va fi politică fiscală la nivel local.
La Valea lui Mihai, urmează ca în perioada următoare să fie pus în dezbatere publică proiectul privind sumele datorate de contribuabili pentru anul viitor, iar apoi să fie adoptat prin hotărâre de către consiliul local. La Săcueni, proiectul este finalizat de executiv și urmează ca noul consiliu local să adopte o hotărâre în prima ședința ordinară.
Diferite sau unitare
La Oradea, municipalitea a propus, cu scopul de a încuraja plățile online, o bonificație de 10 la sută pentru persoanele fizice și 8 la sută pentru persoanele juridice care achită prin mijloace electronice datoriile către bugetul local până la 31 martie 2025 și doar 4 la sută pentru plata la ghișeu.
Primăriile municipiilor și orașelor din județ, cu excepția localității Săcueni, au decis să acorde, fără discrimnare, bonificația de 10 la sută atât persoanelor fizice cât și juridice, indiferent de modul în care se va face plata. La Săcueni, bonificația propusă a fi acordată persoanelor fizice este de 10 la sută, iar pentru persoanele juridice procentul este de 5 la sută.
Ca și efect al aplicării acestei bonificații în termenul stabilit, taxele și impozitele locale ar urma să fie afectate doar de o creștere de 0,4 la sută în cazul persoanelor fizice. În cazul primăriilor din Beius, Salonta, Nucet, Ștei, Săcueni, care ar avea deja adoptate hotărârile de consiliu privind taxele și impozitele locale pentru 2025, acestea vor trebui să revină asupra taxelor și impozitelor aplicate pe imobile și terenuri ca urmare a amânării, pentru 1 ianuarie 2026, a aplicării Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 124/2024, astfel că în 2025 se va aplica modul de calcul utilizat pentru 2024.
Documentul menționat mai sus stabilește o nouă modalitate de calcul a acestor obligații către bugetele locale, baza de impozitare se va stabili în funcție de valoarea clădirilor și a terenurilor pe care sunt amplasate, valoare ce va fi cuprinsă în studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.
Reduceri diferențiate pentru hibride
Un alt aspect urmărit cu ocazia analizei privind taxele și impozitele locale pe 2025 l-a reprezentat optica autorităților locale privind încurajarea cetățenilor de a trece la mașini cu un grad redus de poluare – cele hibride și cele electrice.
Potrivit datelor obținute de la serviciile de specialitate din primării, la Salonta se acordă o reducere de 80 la sută la impozitul datorat de posesorii de mașini hibride, la Marghita reducerea este de 70 la sută, iar la restul acest procent este de 50 la sută, inclusivla Oradea.
Reducerea se aplică asupra valorii care rezultă din calculul impozitului pentru capacitatea motorului termic pe care îl are mașina trecut în documente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!